ΥΓΕΙΑ

ΠΙΣ: Να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία

ΠΙΣ: Να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία

Στα όριά του βρίσκεται το νοσοκομειακό σύστημα υγείας, το οποίο διατηρείται όρθιο από τις εξαντλητικές προσπάθειες των υγειονομικών και του λοιπού προσωπικού. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ασχολήθηκε με τα θέματα της Νοσοκομειακής Περίθαλψης, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου.

Ο ΠΙΣ τονίζει ότι πρέπει να προχωρήσουν με συνοπτικές διαδικασίες οι προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και λοιπού προσωπικού, καθώς τα κενά είναι πολλά και οι αποχωρήσεις προσωπικού συνεχείς. Επίσης, ζητά να στελεχωθούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για να ανοίξουν οι περίπου 150-200 κλειστές κλίνες ΜΕΘ.

Αναγκαία είναι η αύξηση της δημόσιας δαπάνης υγείας, η οποία σήμερα βρίσκεται στο 4,5% του ΑΕΠ, ενώ το όριο ασφαλείας για κάθε σύστημα υγείας είναι στο 6% του ΑΕΠ και ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 7%, υπενθυμίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο ΠΙΣ προειδοποιεί πως τα προβλήματα στον ΕΟΠΥΥ και στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα θα συνεχίζονται, οι Μονάδες ΠΕΔΥ θα λειτουργούν υποτυπωδώς και το κράτος θα αδυνατεί να παράσχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

«Όλοι οι θεσμικοί φορείς, η Κυβέρνηση, τα Κόμματα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Ιατρικοί Σύλλογοι, πρέπει να αναλάβουμε δράσεις για να κρατήσουμε όρθια τη Δημόσια Περίθαλψη, προκειμένου και οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς και ο τουρισμός μας, που είναι πηγή πλούτου για τη χώρα μας, να μην επηρεάζεται» καταλήγει ο ΠΙΣ.

Σχετικές ειδήσεις