ΥΓΕΙΑ

Νικολόπουλος: Casus belli η υποβάθμιση του νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας»

Νικολόπουλος: Casus belli η υποβάθμιση του νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας»

Πέντε κρίσιμα ερωτήματα υποβάλλει στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ο Αχαιός πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Στην εμπεριστατωμένη ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρεται αναλυτικά στα λειτουργικά προβλήματα του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας, δίνοντας παράλληλα έμφαση στις κτηριακές εγκαταστάσεις και στο χρόνο παράδοσης και μεταστέγασης διαφόρων κλινικών.

Ο Νίκος Νικολόπουλος, στην ερώτησή του, επικαλείται και αξιοποιεί την πρόσφατη συνάντηση που είχε η επιτροπή των γιατρών του νοσοκομείου με το νέο Διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Παράλληλα ο βουλευτής επισυνάπτει το υπόμνημα που έχουν συντάξει οι εργαζόμενοι και αναφέρονται στις λειτουργικές ανάγκες του «Αγίου Ανδρέα».

Αναλυτικά, η ερώτηση του κ. Νικολόπουλου:

«Το ενδεχόμενο υποβάθμισης του νοσοκομείου Αγ. Ανδρέας σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του κεντρικού 7ώροφου κτηρίου και την υποστελέχωσή του, κυριάρχησαν στην πρώτη συνάντηση που είχαν με το νέο Διοικητή Θ. Σερεμέτη, γιατροί και εργα-ζόμενοι του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Χαρακτηριστικό είναι πως σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Τριμελή Επιτροπή Γιατρών του νοσοκομείου (Γιώργο Κακούρη, Ελένη Κουτρούλια και Απόστολο Παπαποστόλου), μετά τη συνάντηση, σημειώνεται πως ο γιατροί τόνισαν στο νέο Διοικητή πως θεωρούν αδιαπραγμάτευτο τον τριτοβάθμιο χαρακτήρα του Γ. Ν. Πατρών και οποιαδήποτε άλλη πιθανή εξέλιξη θα αποτελούσε, και αποτελεί, casus belli.

Επίσης, ιδιαίτερη μνεία έγινε και για την κατά το δυνατόν συντομότερη περάτωση και λειτουργία του 7ώροφου κτηρίου του νοσοκομείου που οριακά δεν απεντάχτηκε από την ευρωπαϊκή του χρηματοδότηση, ενώ και το θέμα της υποστελέχωσης σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό διατηρήθηκε "ψηλά" στην ατζέντα της συζήτησης. Επίσης, τέθηκαν και επιμέρους ζητήματα που αφορούν την εν γένει λειτουργία του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την τριμελή, ο κ. Σερεμέτης δεσμεύτηκε για την αγαστή συνεργασία Διοίκησης και 3μελούς Επιτροπής καθώς και για την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν το νοσοκομείο. Η συζήτηση έκλεισε με την επισήμανση της 3μελούς, διά του προέδρου της, πως οι γιατροί του νοσοκομείου θα βρεθούν στο πλευρό της νέας Διοίκησης, σε οτιδήποτε θετικό και επωφελές για το νοσοκομείο, αλλά θα σταθούν σφοδρά απέναντι σε οποιοδήποτε απόφαση θίγει το Γ. Ν. Πατρών.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ 25 ΣΗΜΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Υπόμνημα 25 σημείων κατέθεσαν στον κ. Σερεμέτη οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του νοσοκομείου. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, αναφέρεται πως οι εργαζόμενοι ζητούν να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί άμεσα το 7ώροφο κτήριο πριν το χειμώνα, λόγω και της απαράδεκτης και επικίνδυνης κατάστασης του 409, να κατασκευαστούν νέες κτηριακές υποδομές για τη στέγαση των κλινών και κλινικών που δεν είναι δυνατόν να στεγαστούν στις υπάρχουσες κτηριακές υποδομές, καθώς επίσης και για την άκρως απαραίτητη στέγαση του φαρμακείου και της αποθήκης του Νοσοκομείου.

Επίσης, υπογράμμισαν ότι επιβάλλεται ένας νέος και σύγχρονος οργανισμός, τονίζοντας πως οι προβλεπόμενες 400 κλίνες είναι πολύ λίγες, γι' αυτό ζητούν να επανέλθουν οι 550 κλίνες, με σύσταση και λειτουργία της άκρως απαραίτητης Β' Παθολογικής Κλινικής, της επαναφοράς των τμημάτων της Νεφρολογικής, του Παθολογοανατομικού και του Κυτταρολογικού Εργαστηρίου, Β’ Ορθοπεδικής κλινικής, Νευροχειρουργικής, Νευρολογικής, Αγγειοχειρουργικής κ.α. Ακόμη ζητούν μεταστέγαση και ανάπτυξη της ΜΕΘ στις 15 τουλάχιστον κλίνες από τις 6 που υπάρχουν σήμερα. Ακόμα, ζήτησαν άμεση και πλήρη καταγραφή και αποτύπωση της ακίνητης περιουσίας του Νοσοκομείου, με αποδοχή των όποιων εκκρεμών Δωρεών και Κληρονομιών υπάρχουν προς το Νοσοκομείο και σχετική αξιοποίησή τους.

Το Νοσοκομείο του "Αγίου Ανδρέα" παρέμενε επί πολλούς μήνες ακέφαλο, με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν σημαντικές εκκρεμότητες.

Επειδή ακόμα και ο κ. Σερεμέτης που ανέλαβε νέος διοικητής του νοσοκομείου συμφώνησε όμως με τους εργαζόμενους ότι προέχει να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα το κτηριακό πρόβλημα και οι καθυστερήσεις στην παράδοση του ανακαινισμένου πολυώροφου κτιρίου, αλλά και το ζήτημα της υποστελέχωσης σε νοσηλευτικό, διοικητικό και ιατρικό προσωπικό.

Επειδή οι γιατροί θεωρούν αδιαπραγμάτευτο τον 3βάθμιο χαρακτήρα του ΓΝ Πατρών και οποιαδήποτε άλλη πιθανή εξέλιξη θα αποτελούσε, και αποτελεί, casus belli.

Επειδή μετά την 1η Σεπτεμβρίου ο χρόνος για την επίλυση των προβλημάτων στον "Αγ. Ανδρέα" θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα καθώς, η νέα διοίκηση δεν θα έχει κανένα περιθώριο για υπεκφυγές και κάλυψη προβλημάτων κάτω από το... χαλί.

Επειδή ήδη θεωρείται βέβαιο ότι το 409 δεν θα μπορέσει να καλύψει άλλο τις ανάγκες συγκεκριμένων κλινικών, ενώ η πόλη πιέζει για παροπλισμό του πεπαλαιωμένου κτηρίου πριν το φετινό χειμώνα.

Επειδή εκτός από το 409 και το Νοσημάτων Θώρακος πρέπει να μεταφερθεί άμεσα, γι' αυτό και συζητείται η μερική παράδοση ορόφων του πολυώροφου, προκειμένου να υπάρξει χρονοδιάγραμμα μεταστέγασης μέσα στο φθινόπωρο.

Επειδή το Σωματείο επεσήμανε ότι απαιτείται αύξηση των κλινών στις 550 (στα επίπεδα προ του σεισμού του 2008) με την επανασύσταση ή σύσταση νέων κλινικών (Β' Παθολογική, Β' Ορθοπεδική, Νευροχειρουργική, Νεφρολογική, Ψυχιατρική κ.α.), καθώς και να γίνουν νέες υποδομές για τη στέγαση του φαρμακείου και της αποθήκης του Νοσοκομείου.

Επειδή για να γίνει αυτό, βέβαια, πρέπει να προσληφθούν περί τα 260 άτομα, κάτι που η διοίκηση θεωρεί ανέφικτο.

Επειδή υπάρχει το θέμα της ασφάλειας στα Επείγοντα, όπου κατά τις ημέρες εφημερίας επικρατεί χάος, όπως και στα επισκεπτήρια τις καθημερινές.

Επειδή το Σωματείο καταγγέλλει ότι τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν μπορεί να καλύπτονται πλέον με την υπερεντατικοποίηση της δουλειάς, με περικοπή ρεπό και αδειών και διεκδικεί την υιοθέτηση κανονισμού με τις ελάχιστες απαιτήσεις καλής λειτουργίας σε όλα τα τμήματα και ιδιαίτερα τα χειρουργεία, προκειμένου να μην κινδυνεύουν ασθενείς από την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Ερωτάσθε λοιπόν με βάση τα ανωτέρω:

1ον Πότε θα είναι έτοιμο το 7ώροφο κτίριο και πώς θα γίνει η διαδικασία της μεταστέγασης των κλινικών από το 409 και το Νοσημάτων Θώρακος;

2ον Πώς θα αντιμετωπίσετε την υποστελέχωση σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό;

3ον Συζητείται η πρόταση για τμηματική παράδοση ορόφων και σταδιακή μεταφορά κλινικών, προκειμένου να μην ‘χαθεί’ και το 2016;

4ον Γιατί δεν έχουν προβλεφθεί καθόλου οργανικές θέσεις σε ειδικότητες ασφάλειας (θυρωροί, ασφάλεια, οδηγοί), με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να είναι ξέφραγο αμπέλι;

5ον Πώς θα καλύψετε την μέχρι τώρα λιγότερη, από την προβλεπόμενη χρηματοδότηση του νοσοκομείου για να αποφευχθεί μια πλειάδα δυσλειτουργιών του;

Σχετικές ειδήσεις