ΥΓΕΙΑ

ΚΕΕΛΠΝΟ: Από τα τέσσερα Εθνικά Κέντρα Αναφοράς οι εξετάσεις για HIV/AIDS

ΚΕΕΛΠΝΟ: Από τα τέσσερα Εθνικά Κέντρα Αναφοράς οι εξετάσεις για HIV/AIDS

Διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια αντιδραστηρίων για τις εξετάσεις ιικού φορτίου και γονοτυπικής αντοχής του HIV/AIDS θα προκηρύξει το επόμενο διάστημα το ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς η επιτροπή διαγωνισμού που ορίστηκε τον Ιούνιο, έχει έτοιμες τις σχετικές προδιαγραφές.

Μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, έχει δρομολογήσει την άμεση παραγγελία των εξετάσεων από τα τέσσερα Εθνικά Κέντρα Αναφοράς και έχει στείλει σχετική επιστολή για τη διενέργεια εξετάσεων ιικού φορτίου και γονοτυπικής αντοχής πανελλαδικά.

Ενόψει της επερχόμενης Παγκόσμιας Ημέρας κατά του HIV/AIDS, την 1η Δεκεμβρίου, και με δεδομένο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο την εξάλειψη του HIV/AIDS και της φυματίωσης έως το 2020, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σημειώνει σχετικά με το καθεστώς των εξετάσεων ιικού φορτίου και γονοτυπικής αντοχής στη χώρα μας:

«Την εποχή που το ΚΕΕΛΠΝΟ δαπανούσε από τη μία 6 εκατ. ευρώ ετησίως για επικοινωνιακή δαπάνη, από την άλλη συσσώρευε χρέος 5,8 εκατ. ευρώ προς τις προμηθεύτριες εταιρείες αντιδραστηρίων. Η σημερινή Διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχει ήδη εγκρίνει δαπάνη 4,5 εκατ. ευρώ για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσό το οποίο οι προμηθεύτριες εταιρείες θα εισπράξουν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Στο παρελθόν η προμήθεια των αντιδραστηρίων γινόταν με απ’ ευθείας αναθέσεις, ενώ τώρα εφαρμόζεται η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για πλήρη διαφάνεια, προχωρώντας στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού» και καταλήγει: «Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και όλοι οι εποπτευόμενοι φορείς, εργάζονται αδιάκοπα για τη στήριξη και αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, την ισότιμη και αποτελεσματική φροντίδα των πολιτών και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας».

Σχετικές ειδήσεις