ΥΓΕΙΑ

Νοσοκομείο Ζακύνθου: Πάνω από 40 ημέρες κλειστά τα χειρουργεία

Νοσοκομείο Ζακύνθου: Πάνω από 40 ημέρες κλειστά τα χειρουργεία

Ευθύνες στο υπουργείο Υγείας επιρρίπτει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου (ΕΚΖ), καθώς από τις 4 Δεκεμβρίου 2016 και μετά το θάνατο της 41χρονης μητέρας δύο ανήλικων παιδιών, δεν έχουν λειτουργήσει τα χειρουργεία στο νοσοκομείο του νησιού, και δεν υπάρχει πόρισμα, παρά τους δύο ελέγχους, για το θάνατο της άτυχης κοπέλας.

ΑΒΕΒΑΙΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ – ΣΤΑ «ΚΑΓΚΕΛΑ» ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ – ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΟΛΗ Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Το ΕΚΖ καταγγέλλει τη διάλυση της δημόσιας υγείας διαχρονικά, από τις κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όσο και από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. «Έχουμε προχωρήσει σε δεκάδες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ανακοινώσεις, επιστολές, υπομνήματα, τόσο το ΔΣ του ΕΚΖ, όσο και σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα» του νησιού.

Στα «κάγκελα», όμως, είναι και οι γιατροί του Χειρουργικού Τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου. Τονίζουν ότι είναι αβέβαιο το πότε και πώς θα επανεκκινήσει η λειτουργία των χειρουργείων και καταγγέλλουν ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμα απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου, για το πού και πώς θα χειρουργούνται τα πολύ οξέα και επείγοντα περιστατικά, τα οποία δεν προλαβαίνουν να διακομιστούν γιατί κινδυνεύει άμεσα η ζωή των ασθενών.

Επίσης, καταγγέλλουν την παντελή απουσία των υπευθύνων της ηγεσίας της 6ης ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας, καθώς θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να έχει εγκατασταθεί κλιμάκιο στο νοσοκομείο, διευθύνοντας την επιχείρηση διερεύνησης και επίλυσης του προβλήματος με τον πιο αξιόπιστο και σύντομο τρόπο.

Παράλληλα, οι γιατροί θεωρούν απαράδεκτο το γεγονός της μη ενίσχυσης του τοπικού ΕΚΑΒ, με ευθύνη του ΕΚΑΒ Πατρών, αλλά και της προϊσταμένης αρχής του, «στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των πολύ αυξημένων αναγκών, δεδομένου ότι το σύνολο πια των προς χειρουργείο περιστατικών διακομίζεται εκτός Ζακύνθου». Αποτέλεσμα είναι ασθενείς με κατάγματα και άλλα προβλήματα, να μεταφέρονται με ιδιωτικά μέσα ή «οι γιατροί να υποχρεώνονται παρανόμως να εκτελούν χρέη τραυματιοφορέα ασθενοφόρου, και ταυτόχρονα να απουσιάζουν από την αναγκαία υπηρεσία τους στο νοσοκομείο. Πρέπει, επίσης, να επιστραφεί άμεσα το νέο ασθενοφόρο της Ζακύνθου που παραχωρήθηκε στο νομό από την περιφέρεια Ιονίων Νήσων και παραμένει στην Πάτρα».

Από την πλευρά της, η διοίκηση του νοσοκομείου υποστηρίζει ότι για την ασφαλή επαναλειτουργία των χειρουργείων έχει κατατεθεί από την Επιτροπή Διενέργειας Ελέγχων στο Γ.Ν. Ζακύνθου κατάλογος προτάσεων και απαραίτητων ενεργειών. Για την υλοποίηση αυτών, συγκροτήθηκε συντονιστική επιτροπή στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, αποτελούμενη από λειτουργούς της Ιατρικής, της Νοσηλευτικής και της Διοικητικής υπηρεσίας του νοσοκομείου, ώστε να καταστεί εφικτή η όσο το δυνατόν συντομότερη επαναλειτουργία των χειρουργείων με ασφάλεια και η όσο το δυνατόν ταχύτερη διεκπεραίωση των προτεινόμενων απαιτούμενων ελέγχων.

Ο κατάλογος των ενεργειών που θεωρούνται εποικοδομητικές για την ασφαλή επανέναρξη της λειτουργίας των χειρουργείων έχουν καταταχθεί αξιολογικά και περιλαμβάνουν ελέγχους που εκτείνονται από τεχνικής, αναισθησιολογικής, λοιμωξιολογικής και μικροβιολογικής πλευράς. Στους προτεινόμενους ελέγχους περιλαμβάνονται, διαδικασίες επαναπιστοποίησης κτηριολογικών εγκαταστάσεων, δικτύων ιατρικών αερίων και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Τα παραπάνω θα επιβεβαιωθούν από αντίστοιχες πιστοποιημένες εταιρείες με την παρουσία τεχνικών κλιμακίων που εκπροσωπούν το δημόσιο, για την εξασφάλιση των αποτελεσμάτων, καταλήγει η διοίκηση του νοσοκομείου.

Τη Δευτέρα (16/01/2017), πάντως, κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) θα επισκεφθεί το νοσοκομείο Ζακύνθου, ώστε στη συνέχεια να παρέμβει σε κεντρικό επίπεδο στο υπουργείο Υγείας.

Σχετικές ειδήσεις