ΥΓΕΙΑ

Με κριτήρια η εισαγωγή και η παραμονή ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Με κριτήρια η εισαγωγή και η παραμονή ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Κλειστές 125 κλίνες ΜΕΘ πανελλαδικά – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την «ορθολογικότερη» αξιοποίηση των διαθέσιμων κλινών

Καθώς η χώρα μπαίνει στην περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της εποχικής γρίπης, κι ενώ οι λοιμώξεις του αναπνευστικού βρίσκονται ήδη σε έξαρση από τις ημέρες των γιορτών, η διαδικασία προσλήψεων για τους εναπομείναντες γιατρούς και νοσηλευτές της προκήρυξης του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη στελέχωση των ΜΕΘ, δεν έχει ολοκληρωθεί.

Κλειστές παραμένουν 125 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία όλης της χώρας, αριθμός ωστόσο βελτιωμένος σε σχέση με πέρυσι, όταν τα κλειστά κρεβάτια ήταν 200 πανελλαδικά. Το υπουργείο Υγείας αναμένει ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης γιατρών και νοσηλευτών μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένεται να αυξηθεί η «χωρητικότητα» του ΕΣΥ σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΕΝΝ (Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών) και να περιοριστεί το φαινόμενο της λίστας αναμονής, ειδικά στο Λεκανοπέδιο όπου παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Αναλυτικά, η κατάσταση στις ΜΕΘ ανά Υγειονομική Περιφέρεια είναι η εξής:

1η ΥΠΕ: ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ 165, σε λειτουργία 160, κλειστές 5.

2η ΥΠΕ: ανεπτυγμένες 94, σε λειτουργία 83, κλειστές 11, εκ των οποίων οι 70 σε λειτουργία βρίσκονται στο Λεκανοπέδιο.

Επομένως, συνολικά τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής διαθέτουν 230 κλίνες ΜΕΘ σε λειτουργία.

3η ΥΠΕ: ανεπτυγμένες 109, σε λειτουργία 70, κλειστές 39.

4η ΥΠΕ: ανεπτυγμένες 97, σε λειτουργία 65, κλειστές 32.

5η ΥΠΕ: ανεπτυγμένες 72, σε λειτουργία 57, κλειστές 15.

6η ΥΠΕ: ανεπτυγμένες 97, σε λειτουργία 74, κλειστές 23.

7η ΥΠΕ: ανεπτυγμένες 41, σε λειτουργία 41, κλειστές 0.

Συνολικά, ανεπτυγμένες 675, σε λειτουργία 550, κλειστές 125.

Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας

Το ζήτημα της ανεπάρκειας κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο ΕΣΥ, σε συνάφεια με την ορθή διαχείριση των περιστατικών τα οποία χρήζουν εντατικής νοσηλείας, συζήτησαν σε σύσκεψη ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός, Παύλος Πολάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αντώνης Μαυρομάτης, και ο πρόεδρος της Επιτροπής ΜΕΘ του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), Σπύρος Ζακυνθινός.

Όπως αποφασίστηκε, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, θα παραδοθεί συγκεκριμένη πρόταση ώστε να διατυπωθούν κατευθυντήριες οδηγίες και κριτήρια για την εισαγωγή αλλά και το χρόνο παραμονής των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Επιπλέον, κρίθηκε απαραίτητο να δημιουργηθεί άμεσα ένα σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής και συστηματικής επιτήρησης της λίστας αναμονής των ασθενών για νοσηλεία σε ΜΕΘ, ώστε να διασφαλίζεται ότι η προτεραιοποίηση θα γίνεται αποκλειστικά με επιστημονικά κριτήρια. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στόχος είναι η διαφάνεια, η ισοτιμία και η ορθολογικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων κλινών.

Σχετικές ειδήσεις