ΥΓΕΙΑ

Πανελλαδική στάση εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία την Τετάρτη (01/02/2017)

Πανελλαδική στάση εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία την Τετάρτη (01/02/2017)

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2017, για τη διάρκεια της πρωινής βάρδιας (07:00 – 15:00), κατά την οποία έχει κηρυχθεί στάση εργασίας.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αττικής θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στις 10:30 στο Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και στη συνέχεια στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια.

Το Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα. Η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων του νοσοκομείου αναφέρει:

«Χαρακτηριστικά παραδείγματα της απαράδεκτης κατάστασης είναι ότι στη Β΄ Παθολογική Κλινική εργάζονται μόνο 8 νοσηλευτές, ότι συγχωνεύθηκε η Καρδιολογική Μονάδα και Υπομονάδα και μειώθηκε το νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ υποβιβάσθηκε και μετακινήθηκε νοσηλεύτρια επειδή πρωτοστάτησε στις διαμαρτυρίες για την εντατικοποίηση και τις ανασφαλείς συνθήκες νοσηλείας των ασθενών. Από τις 6 θέσεις ειδικευομένων Νευροχειρουργικής, οι 3 είναι κενές, από τις 9 θέσεις της Αιματολογίας ακάλυπτες είναι 8, από τις 22 θέσεις για Μικροβιολόγους κενές είναι οι 10, ενώ δεν υπάρχει ειδικευόμενος στην Παθολογοανατομία ή Κυτταρολογία».

Οι υγειονομικοί του νοσοκομείου ζητούν:

- Να ενισχυθεί με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και πλήρη κρατική χρηματοδότηση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί, συμβασιούχοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι.

- Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα και να δοθούν τα χρωστούμενα ρεπό και ημέρες άδειας στους εργαζόμενους.

- Να ανακληθεί η συγχώνευση της Καρδιολογικής Μονάδας και Υπομονάδας και η τρομοκρατική μετακίνηση της νοσηλεύτριας.

- Να καλυφθούν οι ανάγκες σε φάρμακα και υλικά και να εξασφαλισθεί η επαρκής συντήρηση υποδομών και μηχανημάτων.

- Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία. Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών.

Επίσης, καλούν τους εργαζόμενους και τους ασθενείς να μη συμβιβασθούν με τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, με πάνω από 360 κενές οργανικές θέσεις (ενώ οι πραγματικές ανάγκες είναι μεγαλύτερες), την εντατικοποίηση, τα δεκάδες χρωστούμενα ρεπό και μέρες αδειών, την ουσιαστική ανυπαρξία μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφαλείας εργαζομένων και ασθενών• τις ελλείψεις σε υλικά και τα προβλήματα του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη μη λειτουργία του ενός αξονικού και την επιβάρυνση του δεύτερου• τις αυξανόμενες πληρωμές και την ταλαιπωρία των ασθενών, με τις αναμονές για εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις καθώς και τη συχνή παραμονή, σε περίπτωση νοσηλείας, συγγενών με βάρδιες δίπλα στον ασθενή, γιατί το νοσηλευτικό προσωπικό είναι λιγοστό.

Παρόμοια προβλήματα, τα οποία με οξυμμένο τρόπο παρουσιάζονται στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», υπάρχουν και στις υπόλοιπες δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας, τονίζει το ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας, και προσθέτει: «όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να εξωραΐσει την κατάσταση του συστήματος υγείας, δεν μπορεί να κρύψει ότι συνεχίζει την πολιτική της υποβάθμισης».

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι η κρατική χρηματοδότηση για το 2017 παραμένει στα ίδια απαράδεκτα επίπεδα με πέρυσι για τα δημόσια νοσοκομεία και μειώνεται για τον ΕΟΠΥΥ κατά 200 εκατ. ευρώ και για τις μονάδες ΠΕΔΥ κατά 7 εκατ. ευρώ, οι προσλήψεις, για τις οποίες πανηγυρίζει η συγκυβέρνηση, δεν καλύπτουν ούτε τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων στις δημόσιες μονάδες ξεπερνούν τις 30.000 - με βάση τους πετσοκομμένους οργανισμούς των μονάδων που δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες. Οι λαϊκές οικογένειες αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για πληρωμές, «πάνω και κάτω από το τραπέζι», ενώ ταυτόχρονα προωθείται η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία, με παράδειγμα την παραχώρηση του νοσοκομείου Σαντορίνης στην Ανώνυμη Εταιρεία ΑΕΜΥ.

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και το πρωί της Τρίτης (31/01/2017) στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Συγκεκριμένα, το Σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ζητώντας να μην απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, καθώς και να γίνουν επιπλέον προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες. « Η έλλειψη σε όλους τους κλάδους έχει πάρει δραματικές διαστάσεις και ειδικά σε ειδικότητες κομβικές για τη λειτουργία του Νοσοκομείου όπως οι Βιοπαθαλόγοι» σημειώνουν οι υγειονομικοί. Τέλος, οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» κατήγγειλαν τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση, η οποία βάζει υπό διαρκή απειλή τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Σχετικές ειδήσεις