ΥΓΕΙΑ

Η απόφαση του ΣτΕ για 10 διοικητές νοσοκομείων «φουντώνει» την πολιτική αντιπαράθεση

Η απόφαση του ΣτΕ για 10 διοικητές νοσοκομείων «φουντώνει» την πολιτική αντιπαράθεση

Τη διαδικασία αξιολόγησης η οποία ακολουθήθηκε για την αντικατάσταση της πλειονότητας των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών στα νοσοκομεία της χώρας, υπερασπίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε δέκα διοικητές και αναπληρωτές διοικητές, καθώς έκρινε μη νόμιμες τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, για πλημμελή αιτιολογία και πλημμελώς αιτιολογημένο πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, έσπευσε μέσω Facebook, να δηλώσει ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν παράγει πρακτικό αποτέλεσμα, καθώς η θητεία των συγκεκριμένων έχει λήξει, άρα δεν τίθεται θέμα επιστροφής τους.

Τη σκυτάλη πήρε ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος έκανε λόγο για «ηχηρό ράπισμα στην ωμή παρέμβαση που διέπραξαν οι κύριοι Ξανθός και Πολάκης, θέλοντας να χτίσουν ένα κομματικό “παραμάγαζο” και να εξαπολύσουν πογκρόμ διώξεων σε όσα στελέχη των νοσοκομείων δεν τους ήταν αρεστά».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Κώστας Μπαργιώτας – ο οποίος αποχώρησε πρόσφατα από το Ποτάμι- αναφέρθηκε σε «κλασική διαδικασία αλλαγής κομματικών διοικήσεων» στα νοσοκομεία και επισήμανε ότι ανοίγει ο δρόμος διεκδίκησης αποζημιώσεων από τους αποπεμφθέντες διοικητές και αναπληρωτές διοικητές, με το λογαριασμό να πηγαίνει στους φορολογούμενους.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, πάντως, υπεραμύνεται των χειρισμών της. «Υπενθυμίζουμε ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Υγείας ακολούθησε μια συγκεκριμένη διαδικασία διπλής αξιολόγησης των διοικητών των νοσοκομείων που περιλάμβανε αρχική βαθμολογημένη αποτίμηση του έργου τους από τις οικείες ΥΠΕ, προφορική συνέντευξη και εισήγηση (θετική ή αρνητική) προς την πολιτική ηγεσία από την ειδική 5μελή Επιτροπή του Υπουργείου (στην οποία συμμετείχαν πέραν του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ -που είχε οριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση-, αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ, καθηγητής του ΕΑΠ με εξειδίκευση στη διοίκηση υπηρεσιών υγείας και υψηλόβαθμο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα όπως προβλέπει ο νόμος)».

Σημειώνει δε, ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία διατήρησε στη θέση του το 15% των διοικητών, για τους οποίους έκρινε ότι «είχαν τα εχέγγυα της αποτελεσματικής διεύθυνσης των δημόσιων νοσοκομείων σε μια κρίσιμη περίοδο για το ΕΣΥ». Σε σχέση με τους διοικητές οι οποίοι αναφέρονται στην απόφαση του ΣτΕ, το υπουργείο Υγείας τονίζει ότι «διορίστηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά χωρίς την οποιαδήποτε αξιολόγηση, από μια απλή λίστα ονομάτων με αλφαβητική σειρά που η προηγούμενη Επιτροπή παρέδωσε στον υπουργό Υγείας».

Το υπουργείο Υγείας επιμένει ότι, ακόμα και στο ενδεχόμενο της ακύρωσης των Υπουργικών Αποφάσεων απόλυσης, «δεν επηρεάζεται το σημερινό διοικητικό status στα νοσοκομεία, γιατί η θητεία αυτών των διοικητών έχει λήξει εδώ και καιρό και στη θέση τους έχουν τοποθετηθεί με απολύτως διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία που κράτησε μήνες, οι νέοι διοικητές. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι από τους επιλεγέντες το 58% διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο και το 18% διδακτορικό τίτλο σπουδών, ενώ πάνω από 60% υπηρετεί ήδη στο ΕΣΥ και τη Δημόσια Διοίκηση».

Τέλος, προειδοποιεί όλους όσοι «επενδύουν στην κατάρρευση του ΕΣΥ και στην υπονόμευση της προσπάθειας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας μέσω δικαστικών προσφυγών», ότι θα διαψευστούν.

Σχετικές ειδήσεις