ΥΓΕΙΑ

Σοβαρή εγκεφαλική βλάβη υπέστη ο 26χρονος γιατρός του νοσοκομείου «Ελπίς»

Σοβαρή εγκεφαλική βλάβη υπέστη ο 26χρονος γιατρός του νοσοκομείου «Ελπίς»

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» συνεχίζει να νοσηλεύεται ο 26χρονος ειδικευόμενος γιατρός, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά μετά από πτώση, εν ώρα εργασίας, στο νοσοκομείο «Ελπίς».

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, ο νεαρός νοσηλεύεται «με σοβαρή τραυματική βλάβη εγκεφάλου και εγκεφαλικές θλάσεις μετά από αναφερόμενη πτώση. Ο ασθενής αντιμετωπίστηκε αρχικά στο Νοσοκομείο "Ελπίς" όπου και υπηρετούσε, μεταφέρθηκε στη συνέχεια διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου μας για συνέχιση της υποστήριξης των ζωτικών λειτουργιών του.

Βρίσκεται σε συνεχή παρακολούθηση υπό τον έλεγχο όλων των εμπλεκομένων ειδικοτήτων.

Παραμένει διασωληνωμένος σε σταθερή κλινική κατάσταση χωρίς περαιτέρω επιδείνωση της εγκεφαλικής βλάβης όπως αποδεικνύεται και από το σημερινό (15/03/2017) παρακλινικό έλεγχο».

Την άμεση διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος ζητά, παράλληλα, η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Εργασίας και Περιβάλλοντος (Ε.Ε.Ι.Ε.Π.). «Το εργατικό ατύχημα ενός συναδέλφου γιατρού εν ώρα εργασίας μας συγκλόνισε! Η υγεία και ασφάλεια στην εργασία αφορά και τα νοσοκομεία, αφορά και τους γιατρούς, και τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό του ευαίσθητου αυτού χώρου παροχής υγείας. Όπως πληροφορηθήκαμε αιτία ήταν πτώση από ύψος, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του».

Η Ε.Ε.Ι.Ε.Π. επισημαίνει ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις στα εξής σημαντικά ερωτήματα:

«Ποια ήταν τα αίτια της πτώσης εξ ύψους; Ήταν παθολογικά; Ήταν κόπωση λόγω συνεχούς εργασίας μετά από εφημερία;

Ήταν αιτία μια κατεστραμμένη κουπαστή; Ήταν ολισθηρή η σκάλα;

Υπάρχουν υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας στους πιο πολυπαραγοντικούς, σε ό,τι αφορά τους βλαπτικούς παράγοντες για την υγεία των εργαζομένων, χώρους εργασίας;

Υπάρχει τεχνικός ασφαλείας στο νοσοκομείο και αν ναι, είχε υποδείξει επικινδυνότητα της σκάλας ή της κουπαστής;

Υπάρχει ιατρός εργασίας; Είχε εξετασθεί ο ειδικευόμενος;

Υπάρχει εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, όπως αυτή προβλέπεται από τη νομοθεσία;

Τηρούνταν η κείμενη Νομοθεσία για ώρες ανάπαυσης μετά την εφημερία ή μεταξύ εφημεριών;

Η Επιστημονική Εταιρεία των ειδικευμένων στην Ιατρική της Εργασίας ιατρών θα παρακολουθεί την έρευνα των αρμόδιων αρχών, για τη διακρίβωση των αιτίων του ατυχήματος καθώς και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αποφυγή μελλοντικών συμβάντων. Η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος εύχεται σύντομη ανάρρωση στο συνάδελφο» καταλήγει.

Σχετικές ειδήσεις