ΥΓΕΙΑ

Μειώθηκε η παραμονή των φιλοξενούμενων βρεφών στα μαιευτήρια

Μειώθηκε η παραμονή των φιλοξενούμενων βρεφών στα μαιευτήρια

Είκοσι με τριάντα ημέρες, κατά μέσο όρο, παραμένουν στο Γενικό Νοσοκομείο – Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» και στο Γενικό Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», τα φιλοξενούμενα –για κοινωνικούς λόγους- βρέφη.

Πρόκειται για βρέφη τα οποία έχουν γεννηθεί από μόνες –κυρίως- μητέρες που δεν μπορούν να ασκήσουν το γονεϊκό τους ρόλο (τοξικοεξαρτημένες μητέρες ή πάσχουσες από ψυχικά νοσήματα). Σε τέτοιες περιπτώσεις, μέσα από συγκεκριμένη εισαγγελική διαδικασία η επιμέλεια προωθείται είτε στην ευρύτερη οικογένεια είτε σε φορείς.

Ο χρόνος παραμονής στα νοσοκομεία «Αλεξάνδρα» και «Έλενα Βενιζέλου» ήταν προηγουμένως περίπου 9 μήνες. Σύμφωνα με τον διοικητή των δύο νοσοκομείων, Δημήτρη Βεζυράκη, μετά από συντονισμένες ενέργειες της Εισαγγελίας Ανηλίκων Αθηνών και των Κοινωνικών Υπηρεσιών των νοσοκομείων, το 40,5% των βρεφών επιστρέφουν στις οικογένειές τους και το 59,5% των βρεφών προωθούνται για οικογενειακή αποκατάσταση μέσω των θεσμών της Αναδοχής και της Υιοθεσίας από το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού «Η ΜΗΤΕΡΑ».

Επίσης, με την ενεργοποίηση του άρθρου 1532 του Αστικού Κώδικα γίνεται απευθείας τοποθέτηση βρεφών με εντολή της Εισαγγελίας Ανηλίκων Αθηνών σε ανάδοχες οικογένειες έπειτα από διερεύνηση των Κοινωνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής.

Παράλληλα, η Μονάδα Αναμονής βρεφών στο «Έλενα Βενιζέλου» φροντίζει για τις αναπτυξιακές ανάγκες των βρεφών, κυρίως σε ερεθίσματα, για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν εκεί.

Σήμερα φιλοξενούνται τέσσερα βρέφη στα δύο νοσοκομεία. Από την αρχή του έτους έχουν φιλοξενηθεί συνολικά 19 βρέφη εκ των οποίων τα έξι επέστρεψαν στις οικογένειές τους, ενώ τα εννέα έχουν μεταφερθεί σε ίδρυμα παιδικής προστασίας. Το 2016 φιλοξενήθηκαν συνολικά 47 βρέφη. Τα 19 επέστρεψαν στις οικογένειές τους και τα 28 προωθήθηκαν στο Κέντρο Προστασίας του Παιδιού «Η ΜΗΤΕΡΑ» για οικογενειακή αποκατάσταση μέσω των θεσμών της υιοθεσίας και της αναδοχής.

Σχετικές ειδήσεις