ΥΓΕΙΑ

Υπουργείο Υγείας: Εξετάζεται η παράταση της θητείας των επικουρικών για ένα χρόνο

Υπουργείο Υγείας: Εξετάζεται η παράταση της θητείας των επικουρικών για ένα χρόνο

Θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού προκηρύσσονται το επόμενο διάστημα για την κάλυψη έκτακτων αναγκών.

Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), καθώς και αντιπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων, επικουρικοί γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, την Τετάρτη (14/06/2017).

Οι νοσοκομειακοί γιατροί είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, ενάντια στις απολύσεις επικουρικών γιατρών και στο σχέδιο νόμου για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών.

Κατά τη συνάντηση, η ΟΕΝΓΕ επανέλαβε τη θέση της για κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για μονιμοποίηση όλων των επικουρικών. Παράλληλα ανέπτυξε τους βασικούς άξονες της κριτικής της στην πρόταση του Υπουργείου για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών, ζήτησε να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου και να ξεκινήσει η συζήτηση για νέα κλαδική συμφωνία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των γιατρών και να διασφαλίζει τα μισθολογικά, εργασιακά και επιστημονικά τους δικαιώματα.

Λύση στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις (όπως καθυστέρηση στις πληρωμές, στέρηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων π.χ. αναρρωτική άδεια, ανασφάλεια για το μέλλον, τρομοκρατία κλπ.) ζήτησαν, από την πλευρά τους, οι αντιπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων.

Ως προς το θέμα των επικουρικών εργαζομένων (ιατρικού και λοιπού προσωπικού) οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 30/09/2016, πολιτική βούληση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, είναι να δοθεί παράταση στη θητεία τους για τουλάχιστον ένα χρόνο. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό, μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση, ενώ εξετάζεται να συμπεριληφθούν σε αυτήν και 585 επικουρικοί (μη γιατροί) οι οποίοι προσελήφθησαν μετά τις 30/09/2016.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν 100 θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, για την κάλυψη έκτακτων αναγκών, ενώ έως το Φθινόπωρο θα προκηρυχθούν άλλες 250 για τις ΜΕΘ, 400 για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και 400 για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ωστόσο, για την προκήρυξη θέσεων στα ΤΕΠ, πρέπει να προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση.

Ως προς τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέσω ΟΑΕΔ, επιδίωξη του υπουργείου Υγείας είναι η αύξηση της διάρκειάς τους από 5 μήνες σε ένα χρόνο. Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει 2.870 προσλήψεις σε φορείς υγείας. Οι υπόλοιπες κενές θέσεις από τις 4.000 που έχουν προβλεφθεί, θα επαναπροκηρυχθούν. Μετά τη λήξη των προγραμμάτων, πάντως, πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι να προχωρήσει σε συμβάσεις με ΚΟΙΝΣΕΠ.

Στο θέμα των εργολαβικών εργαζόμενων, το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι η απάντηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη νομιμότητα των συμβάσεων ορισμένου χρόνου μπορεί να καθυστερήσει από 3 έως 4 χρόνια, οπότε θα δοθεί κατεύθυνση στις διοικήσεις των νοσοκομείων να προχωρήσουν στη διαδικασία των συμβάσεων μέσω ΑΣΕΠ.

Τέλος, νέα συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με θέμα το σχέδιο νόμου για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών, ορίστηκε τη Δευτέρα (19/06/2017).

Σχετικές ειδήσεις