ΥΓΕΙΑ

Αντιπαράθεση για την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου

Αντιπαράθεση για την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου

Τις συνθήκες που επικρατούν στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ) κατήγγειλε με ανακοίνωσή του, προ ημερών, το σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου.

Με αφορμή τη διαμαρτυρία των εργαζομένων κατατέθηκαν ερωτήσεις στη Βουλή, αρχικά από το ΚΚΕ και στη συνέχεια από τη Νέα Δημοκρατία. Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούσαν από τον υπουργό Υγείας άμεση αύξηση των διαθέσιμων κλινών στην Ψυχιατρική κλινική του με ταυτόχρονη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (ιατροί, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό), καθώς και δημιουργία ψυχιατρικών κλινικών και δομών καθώς και δικτύου ψυχικής υγείας με κατάλληλο προσωπικό πλήρους και μόνιμης απασχόλησης.

Από την άλλη, οι επικεφαλής του τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτές Βασίλης Οικονόμου και Ιάσων Φωτήλας, έκαναν λόγο για κατάσταση αποσύνθεσης στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠαΓΝΗ.

Την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Κλινική, παρουσιάζει με ανακοίνωσή του ο διοικητής του νοσοκομείου, Ιωάννης Τασσόπουλος, με σκοπό να απαντήσει στα σχετικά δημοσιεύματα. Όπως αναφέρει, «στο ΠαΓΝΗ λειτουργεί Ψυχιατρική Κλινική δυναμικότητας 23 κλινών, Τμήμα οξέων περιστατικών δυναμικότητας 10 κλινών και Παιδοψυχιατρική Κλινική δυναμικότητας επίσης, 10 κλινών. Εξωνοσοκομειακά, ο ψυχιατρικός τομέας του νοσοκομείου διαθέτει ένα ξενώνα δυναμικότητας 10 κλινών και δύο προστατευόμενα διαμερίσματα συνολικής δυναμικότητας 6 κλινών.

Επιπλέον, έχει συσταθεί και λειτουργεί κινητή μονάδα ψυχικής υγείας με επισκέψεις (βάση μηνιαίου προγράμματος) σε δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Η Ψυχιατρική κλινική του ΠαΓΝΗ είναι η μοναδική ψυχιατρική κλινική στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου, εφημερεύει κάθε μέρα το καλοκαίρι, ενώ ταυτόχρονα καλείται να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο αριθμό περιστατικών από τουρίστες, όπως προκύπτει από τη νοσηλευτική κίνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το σύνολο του προσωπικού που εργάζεται σήμερα στον ψυχιατρικό τομέα του Νοσοκομείου (ψυχιατρική κλινική, παιδοψυχιατρική κλινική, τμήμα οξέων, ξενώνας, διαμερίσματα και κινητή μονάδα) είναι 77 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, προσωπικό το οποίο έχει προγραμματιστεί να ενισχυθεί περαιτέρω από προκηρύξεις που είναι στο στάδιο ολοκλήρωσης.

Στόχος μας είναι η συνεχής βελτίωση των παρεχόμενων ψυχιατρικών υπηρεσιών, σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ Κρήτης, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του Υπουργείου, ακολουθώντας τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται η ενεργοποίηση της συνεργασίας με τον ΚΟΙΣΠΕ Ηρακλείου, στο πλαίσιο της διασύνδεσης των ασθενών με την κοινότητα, ώστε να υπάρχει ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία και να μη βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό».