ΥΓΕΙΑ

Νέες «θύελλες» στο νοσοκομείο Ζακύνθου

Νέες «θύελλες» στο νοσοκομείο Ζακύνθου

Αφορμή ο ορισμός Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας

Σε τεντωμένο σκοινί είναι για μία ακόμα φορά οι σχέσεις διοίκησης και γιατρών στο νοσοκομείο Ζακύνθου, ελάχιστους μήνες μετά την κρίση με τα χειρουργεία του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Αφορμή αυτή τη φορά είναι η διαδικασία για την πλήρωση της θέσης του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος εκδόθηκε από τη διοικήτρια του νοσοκομείου τον περασμένο Ιούλιο και όπως προέβλεπε το σχετικό έγγραφο, το Επιστημονικό Συμβούλιο θα κατάρτιζε τον πίνακα αξιολόγησης των υποψηφίων με κριτήρια την επιστημονική επάρκεια, τις διοικητικές ικανότητες, την εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα, τη συμπεριφορά προς τους ασθενείς, το κύρος και το πνεύμα συνεργασίας τους. Ωστόσο, η διοίκηση δεν δέχτηκε την κατάταξη των υποψηφίων, όπως διαμορφώθηκε από τη συνεδρίαση του Επιστημονικού Συμβουλίου του νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας προχώρησε στην επιλογή του καρδιολόγου Πέτρου Στραβοπόδη, Συντονιστή Διευθυντή του Καρδιολογικού Τμήματος και της Μονάδας Εμφραγμάτων στην θέση του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Ζακύνθου. Όπως αναφέρει η διοικήτρια του νοσοκομείου Δέσποινα Τσαρίδου, το πολυετές και πολυσχιδές επιστημονικό και διοικητικό έργο του κ. Πέτρου Στραβοπόδη – το βιογραφικό του οποίου πληρούσε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα που απαιτεί η θέση του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας – βάρυνε αποκλειστικά στην επιλογή του.

Κατηγορεί δε το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου ότι προχώρησε «με μη νόμιμη συγκρότηση και ελλιπή σύνθεση, σε απόφαση για την κατάρτιση του αξιολογικού πίνακα των υποψηφίων καταπατώντας κάθε έννοια αξιοκρατίας και νόμιμης λειτουργίας. Η απόφαση του Επιστημονικοί Συμβουλίου ήταν προφανώς άκυρη». Τέλος, καλεί το σύνολο του προσωπικού σε αγαστή συνεργασία με τον νέο Διευθυντή προς όφελος του νοσοκομείου και της ζακυνθινής κοινωνίας γενικότερα.

Από την άλλη πλευρά, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου (ΕΝΙΖ) κάνει λόγο για πρωτοφανή παρέμβαση στα θεσμοθετημένα όργανα του νοσοκομείου, η οποία πυροδοτεί εντάσεις, παράπονα και έριδες μεταξύ των γιατρών.

Όπως αναφέρει η ΕΝΙΖ, το Επιστημονικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 16/08/2017 για την αξιολόγηση των υποψηφίων για τη θέση του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και «κατέληξε με απόλυτα δημοκρατική διαδικασία (για την οποία κανένα από τα μέλη δεν είχε αντιρρήσεις) σε συγκεκριμένη τριάδα γιατρών ανάμεσα από τους οποίους θα καλούνταν να επιλέξει η Διοίκηση – ΥΠΕ με την ευχή μάλιστα να επέλεγε τον πρώτο. Η επιλογή που έγινε όμως από την Υγειονομική Περιφέρεια ξεπέρασε τα επιστημονικά κριτήρια, αντιπαρήλθε τη δημοκρατική διαδικασία και τα όσα προβλέπει ο νόμος, έθεσε στο περιθώριο ζητήματα δεοντολογίας και συναδελφικότητας και κινήθηκε με απόλυτα πολιτικά κριτήρια προκρίνοντας τον κ. Στραβοπόδη που σημειωτέον ήταν τέταρτος στη σειρά και εκτός της τριάδας που προβλέπει ο νόμος».

Η διοίκηση έκρινε τη συνεδρίαση μη νόμιμη, καθώς έλλειπε το ένατο μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου. Η ΕΝΙΖ, ωστόσο, τονίζει ότι το ένατο μέλος αντιπροσωπεύει τους ειδικευόμενους γιατρούς και είχε αποχωρήσει από το νοσοκομείο. «Εξάλλου η απόφαση για σύγκλιση του Επιστημονικού Συμβουλίου και αξιολόγηση των υποψηφίων, ήταν της Διοίκησης ενώ ήταν ενήμερη για την παραπάνω απουσία. Σε κάθε περίπτωση το Επιστημονικό Συμβούλιο τελούσε σε απαρτία» προσθέτει η Ένωση.

Η ΕΝΙΖ καλεί τον γιατρό που επέλεξε η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ να μην αποδεχτεί τη θέση, αλλά να καταγγείλει τη «διαβλητή διαδικασία και τα υπόγεια πολιτικά παιχνίδια που μόνο να τον χρησιμοποιήσουν ορέγονται απέναντι μάλιστα στους ίδιους τους συναδέλφους του».

Τέλος, καλεί τη διοίκηση της ΥΠΕ να προκαλέσει νέα συνεδρίαση του Επιστημονικού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή του νέου εκπροσώπου των ειδικευόμενων γιατρών που πρόσφατα εξελέγη, «προκειμένου να αξιολογήσει εκ νέου τους υποψηφίους και η ΥΠΕ να επιλέξει ανάμεσα στους τρεις πρώτους όπως με σαφήνεια ορίζει ο νόμος».

Σχετικές ειδήσεις