ΥΓΕΙΑ

Νοσηλευτές έκαψαν τα πτυχία τους έξω από το υπουργείο Υγείας (pics)

Νοσηλευτές έκαψαν τα πτυχία τους έξω από το υπουργείο Υγείας (pics)

Πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν νοσηλευτές, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησής τους, ενάντια στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας και το Νοσηλευτικό Κλάδο».

Οι νοσηλευτές έκαψαν τα πτυχία τους έξω από το υπουργείο Υγείας, διαμαρτυρόμενοι για την υποβάθμιση τους. Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία του ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ) ζητά την απόσυρση του σχεδίου νόμου, το οποίο εξισώνει επαγγελματίες Πανεπιστημιακής και Ανώτερης εκπαίδευσης με βοηθούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και «μπερδεύει» τους νοσηλευτές με τις μαίες, όπως υποστηρίζει.

Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) επισημαίνει για τις διατάξεις του νομοσχεδίου που την αφορούν, πως διαλύει οικονομικά την ΕΝΕ, βάζει πρωτοφανή περιορισμό στις υποψηφιότητες μελών του ΔΣ και πυροδοτεί «εμφυλίους» μέσα στα δημόσια νοσοκομεία μεταξύ νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών.

Τις απόψεις, ωστόσο, των παραπάνω ενώσεων δεν συμμερίζεται η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ) η οποία εκτιμά ότι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας κινείται σε θετική κατεύθυνση και τηρεί στάση αναμονής έως ότου κατατεθεί στην τελική του μορφή. Τονίζει δε ότι οι «τοποθετήσεις συνδικαλιστικών, επιστημονικών και λοιπών φορέων που είδαν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχυσης στις τάξεις του νοσηλευτικού προσωπικού».

Ειδικότερα, η ΠαΣΟΝοΠ εξαπολύει επίθεση στην ΠΟΕΔΗΝ και την ΕΝΕ, θεωρώντας «εντελώς ανυπόστατα και παραπλανητικά, όλα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες από άλλους φορείς της νοσηλευτικής, περί δήθεν διάσπασης της νοσηλευτικής κοινότητας, περί ισοπέδωσης των τίτλων σπουδών, περί υποβάθμισης των νοσηλευτών και του ρόλου τους, περί διάλυσης της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, ακόμα και περί κατάλυσης του δημοκρατικού πολιτεύματος. Και κυρίως, όταν αυτοί οι χαρακτηρισμοί προέρχονται από φορείς όπως η ΠΟΕΔΗΝ, που μέχρι το 2014 εγγράφως και δημόσια υποστήριζε την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ενιαίου νοσηλευτικού κλάδου, αίτημα που όπως ισχυρίζεται έχει εντάξει στο διεκδικητικό της πλαίσιο ή από παράγοντες της σημερινής Διοίκησης της ΕΝΕ που επί 13 συναπτά έτη κατέχουν τα ίδια αξιώματα ύστερα από εκλογικές διαδικασίες με συμμετοχή στις εκλογές μόνο του 13% των εγγεγραμμένων, όπως έγινε το 2014. Αυτό το τελευταίο, αποτελεί από μόνο του την ισχυρότερη απόδειξη αποτυχίας της απερχόμενης Διοίκησης της ΕΝΕ στη συσπείρωση των μελών της και στη δημιουργία συναδελφικού κλίματος, αλλά και ικανή συνθήκη νομοθετικής παρέμβασης από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να ανακόψει την απαξίωση του φορέα και να προάγει τον εκδημοκρατισμό του».

Δείτε τις φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Eurokinissi)

Σχετικές ειδήσεις