ΥΓΕΙΑ

Στα αντικαρκινικά νοσοκομεία 3 εκατ. ευρώ για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό

Στα αντικαρκινικά νοσοκομεία 3 εκατ. ευρώ για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό

Τρία εκατομμύρια ευρώ είχαν ξεμείνει στα κιτάπια του υπουργείου Υγείας από τον αντικαρκινικό έρανο του 2008, τα οποία τώρα διατίθενται για την ανανέωση του εξοπλισμού τριών αντικαρκινικών νοσοκομείων της χώρας.

Στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, την οποία διερευνά η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας, προέκυψε ότι 2,92 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 6,5 εκατ. που είχαν συγκεντρωθεί στον έρανο, είχαν μείνει αδιάθετα.

«Ψάχνοντας στο υπουργείο, ανακαλύψαμε ότι έχουν μείνει αδιάθετα σχεδόν 3 εκατ. από το προϊόν εκείνου του εράνου (απίστευτο κι όμως αληθινό ότι τους ξέφυγαν τα χρήματα αυτά!!!)» έγραψε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, στο Facebook. Σημειώνεται ότι, από τα χρήματα του εράνου 1,5 εκατ. πήγε στο ΚΕΕΛΠΝΟ για διαφημιστική δαπάνη σε πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου και 2 εκατ. ευρώ για να φτιαχτεί Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών –το οποίο όμως δεν υλοποιήθηκε, όπως τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός.

Με απόφαση του κ. Πολάκη τα χρήματα αυτά διατίθενται στα τρία αντικαρκινικά νοσοκομεία της χώρας, προκειμένου να ενισχυθεί η διαγνωστική και θεραπευτική δυναμικότητά τους.

Συγκεκριμένα, στο Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας» διατίθεται 1,5 εκατ. ευρώ για αγορά γραμμικού επιταχυντή που θα αντικαταστήσει παλαιότερα μηχανήματα κοβαλτίου και θα αυξήσει τις πραγματοποιούμενες ακτινοθεραπείες.

Στο νοσοκομείο «Μεταξά» του Πειραιά διατίθενται 600.000 ευρώ για ψηφιακό μαστογράφο με σύστημα στερεοτακτικής βιοψίας και για την αγορά ακτινοσκοπικού ψηφιακού μηχανήματος.

Τέλος, στο «Θεαγένειο» της Θεσσαλονίκης πηγαίνουν 820.000 ευρώ για αναβάθμιση της μονάδας κοβαλτίου και αντικατάσταση του συστήματος βραχυθεραπείας.

Σχετικές ειδήσεις