ΥΓΕΙΑ

Στο υπουργείο Υγείας νοσοκομειακοί γιατροί, συνταξιούχοι και ΠΟΕΔΗΝ (pics)

Στο υπουργείο Υγείας νοσοκομειακοί γιατροί, συνταξιούχοι και ΠΟΕΔΗΝ (pics)

Εισβολή της ΠΟΕΔΗΝ στο υπουργείο - Παναττική στάση εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία – 24ωρη απεργία στην Περιφέρεια

Στάση εργασίας μέχρι τις 15:00 πραγματοποιούν γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα νοσοκομεία της Περιφέρειας στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας.

Στον «αέρα» βρίσκεται η μισθοδοσία των επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας, καθώς και οι θέσεις εργασίας τους. «To ένα μετά το άλλο επιστρέφονται αθεώρητα τα εντάλματα πληρωμής των μισθών και των εφημεριών επικουρικών γιατρών, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να είναι απλήρωτοι από τον Οκτώβριο. Αντιμέτωποι με το πρόβλημα είναι περίπου 500 συνάδελφοι επικουρικοί γιατροί σε σύνολο 2.100, οι οποίοι εργάζονται για παραπάνω από 24 μήνες στην ίδια θέση. Οι επίτροποι (σ.σ. του Ελεγκτικού Συνεδρίου) αφού επικαλούνται τους αντεργατικούς νόμους, κρίνουν ότι "η δαπάνη" για την πληρωμή των μισθών "δεν είναι σύννομη" επειδή "η συνολική διάρκεια απασχόλησης υπερβαίνει τους 12 μήνες". Μάλιστα θεωρούν ότι η ανανέωση της θητείας των συναδέλφων επικουρικών που προσλήφθηκαν με ετήσια σύμβαση είναι νόμιμη μόνο εφόσον "το κόστος μισθοδοσίας ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα"! Είναι εμπαιγμός να προσπαθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να απεμπολήσει τις ευθύνες της για το πρόβλημα που έχει προκύψει, επιρρίπτοντας ευθύνες στους επιτρόπους. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της αφού, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, βάζει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και την Υγεία του λαού "στη ζυγαριά του κόστους". Γι’ αυτό αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προσλαμβάνει επικουρικούς. Επειδή πληρώνονται από "τα ίδια έσοδα", δηλαδή από την επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, και δεν "επιβαρύνουν" τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της γιατί όχι μόνο δεν καταργεί το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο, που επικαλούνται οι επίτροποι, και το άθλιο καθεστώς της εργασιακής ομηρίας, αλλά το επεκτείνει» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, μαζί με την ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας. Στο υπουργείο Υγείας κατέληξε και η πορεία των συνταξιούχων, για να επιδώσουν υπόμνημα στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στις συντάξεις τους και τις αυξημένες εισφορές υγείας. Η ΠΟΕΔΗΝ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Μιχάλη Γιαννάκο εισέβαλε στο υπουργείο φωνάζοντας συνθήματα (δείτε φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr). Συγκεκριμένα, ομάδα περίπου 30 ατόμων, μέλη της ΠΟΕΔΗΝ, αξίωσαν λίγο μετά τις 13.30 να συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό κι ενώ στο γραφείο του υπουργού ήταν σε εξέλιξη συνάντησή του με συνδικαλιστικούς φορείς της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ. Τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ πέρασαν από τον αστυνομικό κλοιό της εισόδου και καθώς το αίτημά τους απορρίφθηκε, πήγαν στο αμφιθέατρο του υπουργείου, όπου ήταν συγκεντρωμένοι εκπρόσωποι του κλάδου της Υγείας από πολλά μέρη της Ελλάδας, αναμένοντας να γίνει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, στο χώρο του αμφιθεάτρου.

Μετά την κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί συνέλευση των επικουρικών γιατρών στα γραφεία της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Την κινητοποίηση στηρίζουν επίσης ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Σχετικές ειδήσεις