ΥΓΕΙΑ

Ιλαρά: Ένας 17χρονος στην Πάτρα είναι το δεύτερο θύμα της νόσου

Ιλαρά: Ένας 17χρονος στην Πάτρα είναι το δεύτερο θύμα της νόσου

Τα 690 έφτασαν τα δηλωθέντα κρούσματα.

Δεύτερος θάνατος ασθενούς με ιλαρά καταγράφηκε στη χώρα μας. Πρόκειται για έναν 17χρονο Ρομά, ο οποίος κατέληξε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.

Ο 17χρονος ήταν ανεμβολίαστος και κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος θάνατος σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα ιλαράς, αφορούσε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι την Πέμπτη (07/12/2017) στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 690 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα.

Από τα 690 δηλωθέντα κρούσματα, τα 388 (56%) νοσηλεύτηκαν. Τα 87 (12,6%) παρουσίασαν επιπλοκές (όπως εγκεφαλίτιδα, πνευμονία, κερατίτιδα, βγογχίτιδα, ωτίτιδα, ήπια ηπατική διαταραχή, επιπλοκές στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα). Εκτός από τους δύο θανάτους, όλα τα υπόλοιπα κρούσματα θεραπεύτηκαν.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Σχετικές ειδήσεις