ΥΓΕΙΑ

ΙΣΑ: Καταδικάζει το «φακελάκι» και ζητά αξιοπρεπείς αμοιβές για τους γιατρούς του ΕΣΥ

ΙΣΑ: Καταδικάζει το «φακελάκι» και ζητά αξιοπρεπείς αμοιβές για τους γιατρούς του ΕΣΥ

Σε διαθεσιμότητα έθεσε δύο γυναικολόγους- μαιευτήρες, η διοίκηση των νοσοκομείων «Έλενα Βενιζέλου» και «Αλεξάνδρα», καθώς συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω για παθητική δωροδοκία, από αστυνομικούς του Σώματος Εσωτερικών Υποθέσεων με προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

Επιμέλεια: Διονυσία Προκόπη

Ο πρώτος συνελήφθη την Πέμπτη (21/12/2017), ύστερα από καταγγελία 35χρονης, σύμφωνα με την οποία ο 65χρονος γιατρός απαίτησε το χρηματικό ποσό των 400 ευρώ για χειρουργική επέμβαση. Στη συνέχεια, η διοίκηση των δύο διασυνδεδεμένων νοσοκομείων έκανε γνωστή και τη διαθεσιμότητα του δεύτερου γιατρού.

Με αφορμή τα δύο αυτά περιστατικά, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) τονίζει ότι καταδικάζει το «φακελάκι» και διευκρινίζει ότι θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του, απέναντι στα μέλη του ιατρικού σώματος τα οποία επιδίδονται σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές. Ζητά να υπάρξει διαφάνεια, έλεγχος και τιμωρία των παραβατών, μέσα από τη διασταύρωση των οικονομικών τους στοιχείων και καλεί τους πολίτες να καταγγέλλουν στις αρμόδιες αρχές κάθε προσπάθεια χρηματισμού. «Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ, αντιπαλεύουμε κάθε μορφή εμπορευματικής λειτουργίας του, πολύ δε περισσότερο τις παράνομες αμοιβές-φακελάκια. Υπερασπιζόμαστε τα μέλη μας που στέκονται ακλόνητα ενάντια στο χρηματισμό και τη διαπλοκή» αναφέρει ο ΙΣΑ σε σχετική ανακοίνωση.

Οι γιατροί του ΕΣΥ με μειωμένες αποδοχές και εξαντλητικά ωράρια παρέχουν υπηρεσίες με αυταπάρνηση στον πολίτη, παραμένοντας στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, προσηλωμένοι στο καθήκον τους, επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και καλεί την κυβέρνηση να διασφαλίσει αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, η πλειονότητα των οποίων στηρίζει με αυταπάρνηση το ΕΣΥ.

«Κοινωνικό έγκλημα» χαρακτηρίζει, από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Δημήτρης Βαρνάβας, το χρηματισμό γιατρών. Η σύλληψη των δύο γυναικολόγων στο «Έλενα Βενιζέλου» και το «Αλεξάνδρα» αποτελεί «απόδειξη πως η εξάλειψη του χρηματισμού είναι δύσκολη υπόθεση, ιδιαίτερα σε ειδικότητες που διαχειρίζονται περιστατικά την ώρα της ανάγκης. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, η Υγειονομική Περιφέρεια και το υπουργείο Υγείας πρέπει να είναι αμείλικτοι απέναντι στους δύο επίορκους γιατρούς» δηλώνει κ. Βαρνάβας. Προσθέτει ότι «η λίστα χειρουργείου υπήρξε αναμφισβήτητα σωστό μέτρο για την περιστολή του χρηματισμού, ανεξάρτητα από τις πρακτικές δυσκολίες ή τη δυνατότητα ορισμένων να την παρακάμπτουν, βαφτίζοντας τα τακτικά περιστατικά ως έκτακτα. Η τήρησή της δεν επαφίεται μόνο στις διοικητικές υπηρεσίες των νοσοκομείων, αλλά και στους έντιμους γιατρούς, οι οποίοι δεν πρέπει να επιτρέψουν ένα μέτρο διαφάνειας να φαλκιδεύεται με ανέντιμες μεθοδεύσεις». Τέλος, θεωρεί επιβεβλημένη μια νέα καμπάνια από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), για να ενημερωθούν οι πολίτες πως το νοσοκομειακό κίνημα θα είναι δίπλα τους σε κάθε καταγγελία χρηματισμού, «διασφαλίζοντας πως όσοι καταγγέλλουν δεν πρόκειται να γίνουν αποδέκτες τιμωρητικών διαθέσεων, αλλά το πρόβλημά τους θα λυθεί από γιατρούς που δεν λερώνουν τα χέρια τους με προϊόντα εκβιασμού».

Σχετικές ειδήσεις