ΥΓΕΙΑ

«Πράσινο φως» του ΣτΕ για την ένταξη του νοσοκομείου κρατουμένων Κορυδαλλού στο ΕΣΥ

«Πράσινο φως» του ΣτΕ για την ένταξη του νοσοκομείου κρατουμένων Κορυδαλλού στο ΕΣΥ

Νόμιμα κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας τα δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων (Π.Δ) των υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας, με τα οποία το Νοσοκομείο και το Ψυχιατρείο κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού εντάσσονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Σύμφωνα με τα σχέδια Π.Δ., το Ψυχιατρείο μετονομάζεται σε «Ψυχιατρική Μονάδα Κρατουμένων Κορυδαλλού» και το Νοσοκομείο μετονομάζεται σε «Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού».

Με το πρώτο σχέδιο Π.Δ. η «Ψυχιατρική Μονάδα Κρατουμένων Κορυδαλλού» συνδέεται με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» (Β΄ Ψυχιατρική Κλινική /τομέας ψυχικής υγείας) και θα είναι δυναμικότητας 200 κλινών (180 ανδρών, 10 νεαρών ατόμων και 10 γυναικών).

Με το δεύτερο σχέδιο Π.Δ. το Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού θα είναι δυναμικότητας 100 κρατουμένων (50 κλίνες για βραχεία νοσηλεία και 50 για ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία χρονίων πασχόντων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους). Το Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού θα συνδέεται με το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Άγιος Παντελεήμων (Πειραιάς) το οποίο θα έχει την ευθύνη νοσηλείας των ασθενών.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο, Αθανάσιο Ράντο και εισηγήτρια την πάρεδρο, Θεοδώρα Ζιάμου στις υπ΄ αριθμ. 67 και 68/2018 γνωμοδοτήσεις-πρακτικά τους επισημαίνουν ότι τα σχέδια Διαταγμάτων δεν προκαλούν επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς οι δαπάνες λειτουργίας των μονάδων, η διατροφή των ασθενών, κ.λπ., θα γίνεται όπως γινόταν μέχρι τώρα από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης και οι δαπάνες συντήρησης και ανανέωσης του ιατρικού και νοσηλευτικού υλικού θα επιβαρύνουν το νοσοκομείο «Αττικόν» και τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια.

Σχετικές ειδήσεις