ΥΓΕΙΑ

Βλασταράκος: Να αποδοθούν ευθύνες για την απαξίωση του ΕΟΠΥΥ

Βλασταράκος: Να αποδοθούν ευθύνες για την απαξίωση του ΕΟΠΥΥ

Σύσκεψη για τον ΕΟΠΥΥ πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, τη Δευτέρα 11 Μαΐου, μεταξύ του υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή, του αναπληρωτή υπουργού, Ανδρέα Ξανθού, του γενικού γραμματέα, Σπύρου Κοκκινάκη, και του Δ.Σ του Οργανισμού.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ως μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος, ο οποίος δήλωσε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα προβεί «σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, μέσα και έξω από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου:

- να αποκαλυφθούν πράξεις και ενέργειες οι οποίες έθεσαν σε περιπέτεια και επιβαρύνσεις το Ιατρικό Σώμα και τους ασφαλισμένους

- να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν

- να προσπαθήσω μέσα από τη συνεργασία - καταρχήν με τα όργανα της πολιτείας - για την λειτουργία του ΕΟΠΥΥ με κανόνες που θα επαναφέρουν τον απαξιωμένο ρόλο του στην κοινωνία (παρόχους και πολίτες) σε επίπεδα συμβατά με τη λειτουργία ευνομούμενης πολιτείας».

Ο κ. Βλασταράκος εξέφρασε την αντίθεσή του για τον ελλιπή προϋπολογισμό του Οργανισμού (0,28% του AEΠ δηλαδή 526 εκατομμύρια, ενώ άρχισε από 0,6% του ΑΕΠ) και την αγωνία του για την αδυναμία εκτέλεσής του. Αναφέρθηκε επίσης στις ασφαλιστικές εισφορές ασθενείας, οι οποίες λόγω της ύφεσης και ανεργίας «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εισπραχθούν».

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ χαρακτήρισε παράνομη την απευθείας μεταφορά εισφορών ασθενείας από τα Ταμεία στον ΕΟΠΥΥ, «οι οποίες παρακρατούνται προφανώς για πληρωμή άλλων υποχρεώσεων», ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση –και επομένως είναι παράνομη- η παρακράτηση από το ΙΚΑ ποσοστού 4,5% επί των πόρων του ΕΟΠΥΥ ως αποζημίωση για δαπάνες διαχείρισης – διοίκησης που παρέχει στον ΕΟΠΥΥ και στο ΤΕΑΥΕΟ για τα έτη 2012-2014 (η κράτηση υπέρ ΤΕΑΥΕΟ 0,5% σταμάτησε το 2015).

«Όλα αυτά μαζί με τα 2,2 δισ. απλήρωτες οφειλές που υπάρχουν σήμερα, θα σημάνουν μεγάλες επιπτώσεις στους παρόχους υγείας και στους ασφαλισμένους» δήλωσε ο κ. Βλασταράκος.

Παράλληλα, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, τον αποκλεισμό του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου από το ΔΣ του Οργανισμού μέχρι τον Οκτώβριο του 2014, το «μεγάλο σκάνδαλο» κατά την άποψη του ΠΙΣ, του ελέγχου από ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες, την υπόμνησή του ότι έχει καταψηφίσει τη λειτουργία τους για το 2015, την αμφιβολία του για τα αποτελέσματα των ελέγχων και για το αν είναι διατεθειμένοι οι διευθυντές και υπάλληλοι των ΠΕΔΥ, να υπογράψουν τις αποφάσεις των Ελεγκτικών Εταιρειών

Ανέφερε επίσης ότι οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ δια του Σωματείου τους, είχαν εκφράσει εντός του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ όπου είχαν προσκληθεί, και οι ίδιοι την αντίθεσή τους δηλώνοντας ότι μπορούσαν να διεκπεραιώσουν το έργο αυτό οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Βλασταράκος επισήμανε, τέλος, ότι «η καθυστέρηση στην αποπληρωμή των παρόχων υγείας, βαρύνει αποκλειστικά τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ενώ η καθυστέρηση στην εφαρμογή Υπουργικών Αποφάσεων του παρελθόντος και οι μεταθέσεις στην πολιτική ηγεσία του εποπτεύοντος Υπουργείου Υγείας, δεν την απαλλάσσουν των ευθυνών».

Σχετικές ειδήσεις