ΥΓΕΙΑ

ΠΣΦ: Στηρίζει την επίσχεση των εργαζομένων του Κέντρου Αποκατάστασης «Αρωγή»

ΠΣΦ: Στηρίζει την επίσχεση των εργαζομένων του Κέντρου Αποκατάστασης «Αρωγή»

Στο πλευρό των φυσικοθεραπευτών και του προσωπικού του Θεσσαλικού Κέντρου Αποκατάστασης «Αρωγή» στέκεται ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

Οι 12 φυσικοθεραπευτές και οι εργαζόμενοι του Κέντρου δεν έχουν εισπράξει δεδουλευμένες απολαβές οκτώ μηνών, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε απόγνωση.

Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΦ τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι θα αγωνιστεί για την τήρηση των νομίμων δικαιωμάτων των εργαζομένων φυσικοθεραπευτών στο Κέντρο Αποκατάστασης «Αρωγή» και στηρίξει κάθε διεκδίκηση αυτών των δικαιωμάτων τους.

Όπως υπογραμμίζει, «η καταβολή των μηνιαίων αποδοχών είναι θεμελιώδες δικαίωμα του εργαζόμενου και υποχρέωση του εργοδότη. Η μη καταβολή της προβλεπόμενης αμοιβής ή η καταβολή ως αμοιβής χρηματικού ποσού υπολειπομένου της κανονικής ή νόμιμης ή συμφωνηθείσας αμοιβής γεννά αυτομάτως αξίωση του εργαζομένου για έγερση σχετικής αγωγής, εκδικαζομένης κατά τη διαδικασία των εργατικών διαφορών.

Η μη καταβολή δεδουλευμένων παρέχει στον εργαζόμενο το δικαίωμα για επίσχεση εργασίας, σε εφαρμογή των διατάξεων 325 έως 329 του Αστικού Κώδικα. Κατά το χρόνο της επίσχεσης, παραμένει άθικτη η υποχρέωση καταβολής του μισθού, ενώ παραμένει ενεργός και η ασφαλιστική σχέση του εργαζομένου, όπως προκύπτει από την απόφαση 697/2010 του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Επιπλέον, «η απόφαση 1502/2010 του Αρείου Πάγου, προβλέπει πως ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει στον εργαζόμενο τις συμφωνημένες αποδοχές και να τηρεί τους όρους που έχουν συμφωνηθεί.

Στην περίπτωση που ο μισθωτός έχει ληξιπρόθεσμη αξίωση κατά του εργοδότη για καταβολή του μισθού, δικαιούται να προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας. Να αρνηθεί, δηλαδή, την εκπλήρωση της δικής του παροχής, απέχοντας από την εργασία του, ώσπου ο εργοδότης να εκπληρώσει την υποχρέωση που τον βαρύνει».

Σχετικές ειδήσεις