ΥΓΕΙΑ

Γιατροί ΠΕΔΥ: Τι λένε τα κόμματα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Γιατροί ΠΕΔΥ: Τι λένε τα κόμματα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Να εκθέσουν τις πολιτικές τους θέσεις για το δημόσιο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας στη χώρα μας, καλεί τα κόμματα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΕΔΥ)-ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ (ΠΕΔΥ).

Μετά τις 14-9-2015, όπως αναφέρει, οι θέσεις των κομμάτων θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας.

Στο υπόμνημά της η Ομοσπονδία αναφέρεται σε όλα τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, θεσμικά και οικονομικά, με αποκορύφωμα τη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία πλήττει τόσο τους ίδιους τους γιατρούς όσο και τους πολίτες. Καλεί δε τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση. Αναλυτικά στο υπόμνημα αναφέρονται τα εξής:

«Μετά την ψήφιση του νόμου ίδρυσης του ΠΕΔΥ (4238) που είχε μοναδικό σκοπό τη διάλυση της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την παραχώρηση στην Τρόικα 2.500 απολύσεων, φτάσαμε σήμερα να βιώνουμε τις συνέπειες αυτού του σχεδιασμού με διαλυμένες μονάδες παροχής δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας, με 2.500 γιατρούς που εκβιάστηκαν, απειλήθηκαν και στη συνέχεια απολύθηκαν και με ομήρους όσους γιατρούς με το μαχαίρι στο λαιμό επέλεξαν μέσα σε επτά ημέρες να ανατρέψουν τα πάντα γύρω τους, κλείνοντας τα ιδιωτικά ιατρεία τους με συνέπειες στην προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική τους ζωή.

Ένα χρόνο μετά, οι γιατροί αυτοί παραμένουν ΠΑΑ, χωρίς να έχουν αποκατασταθεί-εξομοιωθεί μισθολογικά με τους συναδέλφους του ΕΣΥ και με πλήρη απαξίωση της επί τουλάχιστον εικοσιπενταετία επιστημονικής προσφοράς τους.
Τον προηγούμενο χρόνο το ΚΕΣΥΠΕ δεν συνεδρίασε ούτε μια φορά για να συντονίσει τις δράσεις των ΥΠΕ, με συνέπεια την αδιανόητη κατάσταση που επικρατεί.

Σε δύο ΥΠΕ δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αξιολογήσεις, σε κάποιες ΥΠΕ κρίθηκαν οι γιατροί που έχουν κερδίσει ασφαλιστικά μέτρα και σε άλλες όχι, αλλά και το τραγικότερο όλων είναι ότι όπου αυτές ολοκληρώθηκαν, δεν έχει γίνει η μισθολογική εξομοίωση. Επιπλέον, σε κάποιες αναγνωρίζουν ολόκληρη την προϋπηρεσία, σε άλλες δίνουν επίδομα βιβλιοθήκης και νοσοκομειακό επίδομα και σε άλλες τίποτα».

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

Σχετικές ειδήσεις