ΥΓΕΙΑ

Εργαζόμενοι ΕΟΠΥΥ: Σκόπιμη εγκατάλειψη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Εργαζόμενοι ΕΟΠΥΥ: Σκόπιμη εγκατάλειψη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Απραξία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, στα θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και σκόπιμη εγκατάλειψη του συστήματος, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ.

«Οι πράξεις και όχι τα λόγια αποδεικνύουν τις προθέσεις του κάθε ανθρώπου. Στη δική σας περίπτωση κ. Ξανθέ, οι πράξεις ή μάλλον η απραξία σας, αποδεικνύει τις προθέσεις σας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Βγήκατε στην τηλεόραση και κάνατε δηλώσεις για προσλήψεις και στην ΠΦΥ το 2016 μέσω ΕΣΠΑ. Μειώνετε εμάς τους εργαζόμενους και όλους τους Έλληνες, αντιμετωπίζοντάς μας σαν ιθαγενείς που τους μοιράζεις καθρεφτάκια και χαντρούλες» αναφέρουν οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ σε σχετική ανακοίνωση.

Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ενώ έχουν κάνει εδώ και καιρό προτάσεις για την ΠΦΥ χωρίς δημοσιονομικό κόστος, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αδρανεί και επιτρέπει τις μετακινήσεις προσωπικού από Κέντρα Υγείας και μονάδες του ΠΕΔΥ σε νοσοκομεία, φέρνοντας ως παράδειγμα τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια:

«Έχετε δώσει το ελεύθερο στους διοικητές των ΥΠΕ να μεταφέρουν το προσωπικό των Μονάδων Υγείας ασύστολα στα νοσοκομεία, χωρίς καν να το χρειάζονται πολλές φορές. Κάποιοι υποδιοικητές περιφερειών δηλώνουν ευθαρσώς ότι πήγαν σ’ αυτή τη θέση για να μας κλείσουν και να μας πάνε στα νοσοκομεία. Ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ δημιουργεί επιτροπή πρωτοβάθμιας -(έτσι δήλωσε)- από γιατρούς του νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ, (αλήθεια η πρωτοβάθμια δεν έχει επιστήμονες;) οι οποίοι περιδιαβαίνουν και επιλέγουν προσωπικό από τις μονάδες μας και τους μεταφέρει μετά ο κ. Διοικητής στο ΑΤΤΙΚΟΝ! Αυτό είναι εν γνώσει σας και ούτε παρατήρηση δεν του κάνατε».

Επίσης, σημειώνουν ότι σκοπίμως δεν ενισχύονται τα εργαστήρια ώστε οι ασθενείς να καταλήγουν στον ιδιωτικό τομέα. «Δεν τους υποχρεώνετε να κάνουν επέκταση συμβάσεων βάσει του ν.4316/2014 (δες 5η ΥΠΕ) ώστε να δουλέψουν τα εργαστήρια των Μονάδων, για να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους που κάθε μέρα όλο και περισσότερο φτωχοποιούνται χάρη και στη δική σας κυβέρνηση».

Οι εργαζόμενοι καταλήγουν με την επισήμανση ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πράττει ό,τι και οι προηγούμενες, βάζοντας ουσιαστικά ταφόπλακα στις δημόσιες μονάδες του ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ): «Κύριε υπουργέ οι πράξεις σας αποδεικνύουν ότι όχι μόνο δεν έχετε σκοπό να χτίσετε Πρωτοβάθμια Υγεία στη χώρα αλλά έχετε αναστείλει και την ήδη υπάρχουσα λειτουργία της. Σπρώχνετε το λαό στα ιδιωτικά συμφέροντα, ό,τι δηλαδή καταγγέλλατε σαν αντιπολίτευση, φροντίζετε να το πραγματώσετε σαν κυβέρνηση. Ό,τι δήλωνε ευθαρσώς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εσείς το κάνετε εμμέσως και στα μουλωχτά!».

Σχετικές ειδήσεις