ΥΓΕΙΑ

Υπουργείο Υγείας: Πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης οι γιατροί του ΠΕΔΥ

Υπουργείο Υγείας: Πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης οι γιατροί του ΠΕΔΥ

«Αιτία πολέμου» για τους γιατρούς που διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο

Με κινητοποιήσεις και προσφυγή στη Δικαιοσύνη προειδοποιούν οι γιατροί του ΠΕΔΥ, οι οποίοι συνεχίζουν να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, στην περίπτωση που ψηφιστεί διάταξη για πλήρη και αποκλειστική απασχόλησή τους στις δημόσιες δομές υγείας.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Ψυχική Υγεία, το οποίο αναμένεται το επόμενο διάστημα να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, περιλαμβάνεται άρθρο για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΠΕΔΥ. Σύμφωνα με αυτό, οι θέσεις στο ΠΕΔΥ παραμένουν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όπως όριζε και ο νόμος Γεωργιάδη. Ως συνέπεια, οι γιατροί των μονάδων του ΠΕΔΥ, που διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία δυνάμει δικαστικών αποφάσεων, είναι υποχρεωμένοι να τα κλείσουν μέχρι το τέλος του 2017. Επίσης, καλούνται να παραιτηθούν ενυπογράφως από κάθε δικαστική διεκδίκηση και αξίωση για το εργασιακό τους καθεστώς.

Έντονη είναι η αντίδραση της μερίδας αυτής των γιατρών, οι οποίοι σημειώνουν ότι καλούνται να λάβουν αποφάσεις για τις εργασιακές τους σχέσεις, τη στιγμή που δεν γνωρίζουν τις μελλοντικές συνθήκες εργασίας τους, καθώς δεν έχει ψηφιστεί ακόμη ο νόμος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των γιατρών ΠΕΔΥ, Θανάσης Αποστολόπουλος, στην «Καθημερινή», μια τέτοια εξέλιξη θα είναι η χαριστική βολή για το ΠΕΔΥ. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν στις μονάδες του ΠΕΔΥ 2.300 γιατροί εκ των οποίων 1.000 διατηρούν με δικαστικές αποφάσεις τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Εάν τους ζητηθεί να τα κλείσουν, ενδέχεται να αποχωρήσουν από το ΠΕΔΥ, όπως άλλωστε συνέβη και το 2014 με το νόμο Γεωργιάδη. Τα προβλήματα στη λειτουργία του ΠΕΔΥ θα οξυνθούν, καθώς σήμερα τα πολυιατρεία υπολειτουργούν και υπάρχει άμεση ανάγκη στελέχωσής τους από ειδικευμένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι θα δημιουργηθεί μεγάλη αναταραχή με πολιτικές επιπτώσεις και διαμηνύουν ότι «με κάθε μέσο, κινηματικό και με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, η όποια κυβέρνηση, τωρινή ή μελλοντική, θα μας βρίσκει μπροστά της, εάν ψηφιστεί το άρθρο».

Σχετικές ειδήσεις