ΥΓΕΙΑ

Ξανθός: Όρος επιβίωσης του ΕΣΥ η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Ξανθός: Όρος επιβίωσης του ΕΣΥ η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Παρέμβαση σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πραγματοποίησε ο Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο του 18ου Παγκρήτιου Ιατρικού Συνεδρίου.

Αναφερόμενος αρχικά, στην υψηλή ιδιωτική δαπάνη υγείας στην Ελλάδα, ο κ. Ξανθός επισήμανε: «Η συμμετοχή των πολιτών στο συνολικό κόστος υγείας είναι περίπου στο 35% με 40%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στις ευρωπαϊκές χώρες είναι στο 20% με 25%. Σε αυτό το τοπίο, η δική μας πολιτική επιλογή δεν είναι να κάνουμε τους ρυθμιστές του ανταγωνισμού ανάμεσα στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να παρέμβουμε μεροληπτικά υπέρ του δημόσιου συστήματος».

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ένα πεδίο το οποίο «είχε εκχωρηθεί επί δεκαετίες προνομιακά στον ιδιωτικό και κυρίως στον επιχειρηματικό τομέα υγείας» τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός. Το κράτος έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να διευρύνει το ρόλο και την επιρροή του ΕΣΥ σε αυτό ακριβώς το πεδίο, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

«Είμαστε προσηλωμένοι σε ένα πολιτικό σχέδιο που φιλοδοξεί να αυξήσει τη "χωρητικότητα" (capacity) του ΕΣΥ το οποίο θα συμπληρώνεται όπου χρειάζεται από ένα ιδιωτικό τομέα με κανόνες και έλεγχο και το οποίο θα στηρίζει την οικονομική του βιωσιμότητα στη συνέργεια των πόρων του κρατικού προϋπολογισμού και της Κοινωνικής Ασφάλισης ( ΕΟΠΥΥ)». Όπως, άλλωστε, τόνισε ο κ. Ξανθός, η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, «δεν είναι ούτε μνημονιακό σχέδιο, ούτε ιδεολογική εμμονή, αλλά όρος επιβίωσης του ΕΣΥ και ανασυγκρότησης της δημόσιας υγείας».

Σχετικές ειδήσεις