ΥΓΕΙΑ

ΠΙΣ: Δεν έχουν γίνει βήματα για την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

ΠΙΣ: Δεν έχουν γίνει βήματα για την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Να συνεχιστούν οι ενέργειες του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, οι οποίες στοχεύουν στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αποφάσισε η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 300 και πλέον συνέδρων.

Μεταξύ των θεμάτων που έθιξε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταράκος, ήταν και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ο κ. Βλασταράκος τόνισε ότι δεν έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση της οργάνωσής της, με αποτέλεσμα το ΠΕΔΥ να υπολειτουργεί. Ο δε ΕΟΠΥΥ, με τις λειτουργικές του αδυναμίες και τις ανεπαρκείς συμβάσεις σε ιατρικό προσωπικό, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις σημερινές επιτακτικές ανάγκες και απαιτήσεις των πολιτών.

Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο, ο προϋπολογισμός του 2017 περιορίζει τις προσδοκίες για την ανάταξη της Υγείας που ασφυκτιά λειτουργικά και οργανωτικά. Το 5% του ΑΕΠ, που διατίθεται σήμερα για την υγεία και το οποίο θα ήταν μικρότερο εάν δεν είχαν αυξηθεί οι εισφορές υγείας υπέρ ΕΟΠΥΥ στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τις ανάγκες, την ασφάλεια του συστήματος και τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (7%), πρόσθεσε.

Οι νέοι ιατροί, τόνισε, βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα για να μπορέσουν να βρουν εργασία, πολλά ιατρεία και εργαστήρια κλείνουν, καθώς το 50% των ασθενών - όπως έχουν δείξει και πρόσφατες έρευνες – δεν προσέρχεται στο ιατρείο για συνέχιση της θεραπείας του.

Ο ΠΙΣ θα καταθέσει σωστά δομημένη - λειτουργικά και οικονομικά - πρόταση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εν όψει και του νέου νομοσχεδίου της κυβέρνησης, όπως αποφάσισε η Γενική του Συνέλευση.

Σχετικές ειδήσεις