ΥΓΕΙΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Έξι Κέντρα Υγείας - φαντάσματα

ΠΟΕΔΗΝ: Έξι Κέντρα Υγείας - φαντάσματα

Η αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καλό θα ήταν να ξεκινήσει από τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας - φαντασμάτων, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σε σχετική ανακοίνωση.

Η ΠΟΕΔΗΝ φέρνει ως παράδειγμα έξι Κέντρα Υγείας, τα οποία κατασκευάστηκαν και εξοπλίστηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού, όμως παραμένουν ανεκμετάλλευτα:

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΡΥΩΝ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ: Μεγαλοπρεπές κτήριο, κλειστό άνω των 1.000 τ.μ. Πριν δύο χρόνια ολοκληρώθηκε η κατασκευή του και ακόμη δεν παραδόθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία. Το καλοκαίρι του 2016 τοποθετήθηκε πλήρης ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός από την 4η ΥΠΕ. Στο Άγιο Όρος είναι απαραίτητη η λειτουργία του καθότι απασχολείται μεγάλος αριθμός εργατών και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Εάν αντιμετωπίσουν πρόβλημα υγείας, μόνο με διακομιδή σώζονται.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑΣ ΚΩ: Εγκαινιάστηκε το 2009. Ένα κτήριο-στολίδι που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού και κόστισε 395 εκατ. ευρώ, 25 χιλιόμετρα από την πόλη και 300 μέτρα από το αεροδρόμιο.

Πλήρως εξοπλισμένο με ιατρικά μηχανήματα, βρίσκονται στα κουτιά άθικτα. Διαθέτει 6 διαμερίσματα στον 1ο όροφο, για να φιλοξενεί το προσωπικό, έχει 4 δωμάτια βραχείας νοσηλείας πλήρως εξοπλισμένα. Λειτουργεί ως Περιφερειακό Ιατρείο. Υπηρετεί ένας μόνιμος Ιατρός από το 2015 (γενικός παθολόγος ιατρός) και ένας νοσηλευτής μέσω ΟΑΕΔ 12μηνης σύμβασης από το Μάρτιο του 2017. Φτιάχτηκε να εξυπηρετεί τους μόνιμους κατοίκους των 5 γύρω χωριών, τα ξενοδοχεία, τους τουρίστες και τις ανάγκες του αεροδρομίου. Δυστυχώς είναι κλειστό και κινδυνεύουν ζωές ασθενών.

Εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 30 ασθενείς την ημέρα. Οι κάτοικοι της περιοχής, οι τουρίστες που διαμένουν στα ξενοδοχεία των τουριστικών γύρω χωριών του Κέντρου Υγείας είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στο Νοσοκομείο για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΙΠΕΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Ισόγειο κτήριο 500 τ.μ. 35 χιλιόμετρα από το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Το Κέντρο Υγείας δεν λειτουργεί. Το Περιφερειακό Ιατρείο που στεγάζεται εκεί έχει μόνο έναν γενικό ιατρό και μία Νοσηλεύτρια. Εφημερεύει ως Περιφερειακό Ιατρείο με Αγροτικούς Ιατρούς. Δεν υπάρχει ΕΚΑΒ. Είναι απαραίτητη η λειτουργία του Κέντρου Υγείας για να εξυπηρετούνται 10.000 κάτοικοι της περιοχής. Βρίσκεται κοντά σε παραθαλάσσια περιοχή με καταλύματα. Το καλοκαίρι το επισκέπτονται πολλοί τουρίστες. Κινδυνεύει η ζωή των εκτάκτων περιστατικών λόγω καθυστερήσεων στις διακομιδές.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ: Μεγαλεπήβολο κτήριο στην περιοχή Καινούργιου Φθιώτιδος που αραχνιάζει. Πλήρως εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίου τύπου, όπως Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό. Διαθέτει όλα τα σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα που χρειάζονται σε ένα Κέντρο Υγείας. Λειτουργεί όμως μόνο στα χαρτιά. Τον Ιούλιο του 2009 εγκαινιάστηκε και έως το 2014 υπήρχαν δύο γιατροί αποσπασμένοι. Από το 2015 ο ένας ιατρός επέστρεψε στο Περιφερειακό Ιατρείο Καμένων Βούρλων και ο άλλος γιατρός συνταξιοδοτήθηκε. Τώρα είναι 2 νοσηλεύτριες χωρίς κανέναν γιατρό. Βρίσκεται κοντά στην Εθνική Οδό, σε παραθαλάσσιο μέρος με τουρισμό.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΛΕΒΙΔΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ: Στα χαρτιά υπάρχει Κέντρο Υγείας. Το κτίριο υπάρχει και δεν υπάρχει. Επισκευάσθηκε το παλαιό Γυμνάσιο της πόλης με 75 εκατ. ευρώ για να μεταφερθεί το Δημοτικό Σχολείο. Με την μεταφορά του Δημοτικού Σχολείου θα μεταφερόταν εκεί ο Παιδικός Σταθμός. Στον Παιδικό Σταθμό θα λειτουργούσε το Κέντρο Υγείας. Το Γυμνάσιο επισκευάσθηκε πριν πολλά χρόνια αλλά ποτέ δεν επιχειρήθηκαν οι εν λόγω μεταστεγάσεις.

Μετέπειτα αποφασίστηκε ότι μπορεί στο επισκευασμένο Γυμνάσιο να στεγασθεί το Κέντρο Υγείας. Το επισκευασμένο Γυμνάσιο παραμένει αναξιοποίητο, παρ’ ότι σπαταλήθηκαν 75 εκατ. ευρώ.

Τώρα λειτουργεί ένα Πολυδύναμο ιατρείο σε χώρο 50 τ.μ. με ένα Γενικό γιατρό και εξυπηρετεί 35-40 ασθενείς την ημέρα. Πάνω από 8.000 κάτοικοι της περιοχής ταλαιπωρούνται με διακομιδές στο Νοσοκομείο Τρίπολης.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΕΡΡΩΝ: Το κτήριο παραλήφθηκε πριν από μια πενταετία και λειτουργεί ουσιαστικά ως Περιφερειακό Ιατρείο. Υπάρχουν μόνο 2 γιατροί και εκ περιτροπής κάποιοι Αγροτικοί και 10 λοιποί Επαγγελματίες Υγείας. Διαθέτει ό,τι πιο σύγχρονο σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που αραχνιάζει στις ζελατίνες. Βρίσκεται μιάμιση ώρα από το Νοσοκομείο Σερρών. Κινδυνεύουν τα έκτακτα περιστατικά.

Σχετικές ειδήσεις