ΥΓΕΙΑ

Υπουργείο Υγείας: Ξεπερνούν τις 19.300 οι αιτήσεις για τις προσλήψεις στις ΤΟΜΥ

Υπουργείο Υγείας: Ξεπερνούν τις 19.300 οι αιτήσεις για τις προσλήψεις στις ΤΟΜΥ

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας απαντά στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), ο οποίος απέδωσε την παράταση της προκήρυξης για τις προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε μειωμένο ενδιαφέρον από τους γιατρούς.

«Ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη στο ανεδαφικό, κρατικοδίαιτο και ιδεοληπτικό σύστημα που επιχειρεί να επιβάλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας» αναφέρει ο ΙΣΑ σε σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται, για τις ΤΟΜΥ στην Περιφέρεια Αθηνών έγιναν μόλις 53 αιτήσεις για την κάλυψη 195 θέσεων, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, όπου οι αιτήσεις των υποψηφίων μετά βίας καλύπτουν το 1/3 των θέσεων. «Το υπουργείο εξαναγκάστηκε χθες να ανακοινώσει εσπευσμένα την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη στις Τοπικές Ομάδες Υγείας καθώς στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ενδιαφέρον για τη στελέχωσή τους» τονίζει και χαρακτηρίζει «Βατερλώ» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο «καταρρέει» πριν ακόμα ξεκινήσει.

«Ο κ. Πατούλης και όσοι αντιστρατεύονται το δημόσιο σύστημα υγείας ας μην σπεύδουν να προεξοφλούν την αποτυχία αυτής της σημαντικής μεταρρύθμισης, εκφράζοντας ευσεβείς πόθους. Αυτή θα προχωρήσει γιατί είναι η διεθνώς αποδεκτή και κοινωνικά αναγκαία απάντηση στην κρίση των συστημάτων υγείας και στις υγειονομικές ανισότητες» απαντά το υπουργείο Υγείας.

Ως προς τις αιχμές του ΙΣΑ για μειωμένο ενδιαφέρον από την πλευρά των γιατρών, το υπουργείο Υγείας τονίζει ότι αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου 4486/2017, εκδόθηκε η προκήρυξη για την πρόσληψη 2.868 ατόμων, τα οποία θα στελεχώσουν τις πρώτες ΤΟΜΥ. «Προκήρυξη για την οποία ήδη, εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περισσότερα από 19.300 άτομα, με αυξανόμενο ενδιαφέρον για υποβολή αιτήσεων από όλες τις κατηγορίες του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων και των γιατρών.

Η παράταση συνεπώς των αιτήσεων μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου απαντά στην ανάγκη να δώσουμε την ευκαιρία σε περισσότερους γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας να διεκδικήσουν με διαφάνεια κα αξιοκρατία μια αξιοπρεπή θέση εργασίας στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας. Η τελική εικόνα, που θα έχουμε στην καταληκτική ημερομηνία, θα διαψεύσει όσους επενδύουν στην αποτυχία αυτής της μεταρρύθμισης, που καλύπτει το πιο σημαντικό κενό του Εθνικού Συστήματος Υγείας και οργανώνει για πρώτη φορά τις δημόσιες υπηρεσίες ΠΦΥ στη χώρα μας με βάση τις ανάγκες αξιόπιστης φροντίδας των πολιτών και τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας» απαντά το υπουργείο Υγείας στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Σχετικές ειδήσεις