ΥΓΕΙΑ

Κρήτη: Περιφερειακά Ιατρεία μετασχηματίζονται σε Πολυδύναμα για την ενίσχυση της ΠΦΥ

Κρήτη: Περιφερειακά Ιατρεία μετασχηματίζονται σε Πολυδύναμα για την ενίσχυση της ΠΦΥ

Κέντρα Υγείας του νομού Ρεθύμνου επισκέφθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κρήτη, για το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο.

Ο κ. Ξανθός ξεκίνησε την περιοδεία από το Κέντρο Υγείας Ρεθύμνου (πρώην ΠΕΔΥ). Το Κ.Υ. είναι ενισχυμένο κατά 3 γιατρούς σε σχέση με το 2014, σύμφωνα με τη διευθύντρια, καθώς σήμερα διαθέτει 7 γιατρούς (παθολόγος, χειρουργός, παιδίατρος, ωτορινολαρυγγολόγος, δύο πνευμονολόγοι και ως το τέλος του μήνα θα έχει αναλάβει υπηρεσία μια επικουρική οδοντίατρος). Ως προς τις εργαστηριακές υπηρεσίες, στην αναβάθμισή τους θα συμβάλει η λειτουργία του ακτινολογικού στις αρχές του 2018, όταν το Κ.Υ. μεταστεγαστεί σε νέες κτηριακές εγκαταστάσεις (έργο χρηματοδοτούμενο από το ΠΔΕ).

Στη συνέχεια, ο κ. Ξανθός μετέβη στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου. Το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η στελέχωση της δομής, στην οποία υπάρχουν ακόμα σημαντικές ανάγκες σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Τέλος, στο Κέντρο Υγείας Αγ. Φωτεινής, η διευθύντρια εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ενδυνάμωση του Κ.Υ. το οποίο είναι πλήρες σε γενικούς γιατρούς ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε δράσεις που αποδίδουν σημαντικά στην κοινωνία, όπως η κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας και η Βοήθεια στο Σπίτι.

Ο υπουργός Υγείας, σε όλες τις συναντήσεις που πραγματοποίησε στα Κέντρα Υγείας, υποστήριξε την επιλογή του υπουργείου και της κυβέρνησης να στηριχθεί και να αναβαθμιστεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς εκεί παρατηρείται το μεγάλο έλλειμμα στη δημόσια υγεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομό Ρεθύμνου έχουν προσληφθεί σε δομές ΠΦΥ περίπου 30 άτομα (ιατρικό και μη ιατρικό προσωπικό) ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν 2 νέες μονάδες (ΤΟΜΥ).

Ειδικά για τις ΤΟΜΥ, ο υπουργός υπογράμμισε ότι με τις δομές αυτές αλλάζει η φιλοσοφία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και δίνεται έμφαση στην πρόληψη της ασθένειας, στην κοινοτική παρέμβαση και την ολιστική φροντίδα. Σχετικά με την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των Κέντρων Υγείας, τόνισε ότι έχει γίνει ειδική πρόβλεψη για την πρόσληψη 400-450 μονίμων ειδικευμένων γιατρών στην ΠΦΥ, η προκήρυξη των οποίων αναμένεται να γίνει στις αρχές Νοεμβρίου.

Σημαντική παρέμβαση για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας στην Κρήτη, είναι ότι στη νότια ζώνη του νησιού όπου υπάρχουν αυξημένες ανάγκες λόγω της τουριστικής κίνησης, ορισμένα Περιφερειακά Ιατρεία (όπως του Πλακιά) θα μετασχηματιστούν σε Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία έτσι ώστε να υπάρχει πρόβλεψη για επιπλέον οργανικές θέσεις προσωπικού.

Σχετικές ειδήσεις