ΥΓΕΙΑ

Δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας στην Καβάλα και αναβάθμιση του νοσοκομείου

Δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας στην Καβάλα και αναβάθμιση του νοσοκομείου

Πολάκης: Όσο αυτοί μας κατηγορούν για σκευωρούς, εμείς αλλάζουμε το δημόσιο σύστημα υγείας.

Σε χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας στεγάζεται η μία Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) εκ των δύο που θα λειτουργήσουν στην περιοχή, την οποία εγκαινίασε την Τετάρτη (14/02/2018) ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

Η νέα δομή φιλοξενείται στον αυτόνομο ισόγειο χώρο, όπου στεγάζεται η Μονάδα Ψυχικής Υγείας του νοσοκομείου. Ο κ. Πολάκης επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης και περαιτέρω στήριξης του θεσμού της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας στον ευαίσθητο τομέα της υγείας. «Η ομάδα υγείας που θα στελεχώσει (σ.σ. τις ΤΟΜΥ) δεν θα είναι μόνο για να γράφει συνταγές και να εξετάζει τους ασθενείς. Θα έχει ένα σημαντικό και δύσκολο έργο να υλοποιήσει που στόχο έχει να έρθει κοντά σε όλους τους πολίτες, στα σχολεία, στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, να τους ενημερώσει συνολικά και ολοκληρωμένα, να τους στηρίξει, να τους παρακολουθεί συστηματικά, σε όλα τα στάδια της ασθένειας ή της ανάρρωσής τους» επισήμανε, μεταξύ άλλων.

Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Καβάλα, ο κ. Πολάκης το βράδυ της Τετάρτης παρακολούθησε τη λογοδοσία του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, Τάσου Καρασαβόγλου, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν οι δράσεις της διοίκησης του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία παρακολούθησαν όλοι οι τοπικοί φορείς, τέθηκε στον αναπληρωτή υπουργό και το θέμα της αξιοποίησης του κτηριακού συγκροτήματος του παλιού νοσοκομείου, για το οποίο υπάρχει αντιδικία ανάμεσα στον Δήμο Καβάλας και το υπουργείο Υγείας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ο κ. Πολάκης διαβεβαίωσε ότι το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας θα αναβαθμιστεί σε κάθε επίπεδο, ανάλογα με τις υφιστάμενες ανάγκες, απολαμβάνοντας επί της ουσίας τα «προνόμια» τα οποία αναλογούν σε ένα Περιφερειακό-Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο. Ωστόσο, δήλωσε έκπληκτος όταν πληροφορήθηκε ότι στην Ογκολογική Μονάδα γίνονται κατά μέσο όρο 150 θεραπείες τη μέρα -30 λιγότερες από ό,τι στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης- γεγονός που όπως είπε, επιβάλλει την αναβάθμιση και ενίσχυση της μονάδας όπως και άλλων τμημάτων και κλινικών όπου υπάρχει ανάγκη.

Σήμερα, Πέμπτη (15/02/2018), ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας μετέβη στη Θάσο για τα εγκαίνια του νέου σταθμού του ΕΚΑΒ που λειτουργεί στον Πρίνο, κοντά στο Κέντρο Υγείας.

«Εχθές βρέθηκα στα εγκαίνια της νέας Τοπικής Μονάδας Υγείας στην Καβάλα, την πρώτη που ιδρύεται στην περιοχή. Η παρουσία κόσμου, τοπικών φορέων αλλά και βουλευτών της περιοχής αποδεικνύει πως η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αγκαλιάζεται από τον κόσμο και επιβεβαιώνει τη μεγάλη σημασία της για το νέο σύστημα υγείας που επιδιώκουμε να οικοδομήσουμε. Στη συνέχεια, αφού συναντήθηκα με εκπροσώπους του Ιατρικού Συλλόγου, επισκέφθηκα το ΓΝ Καβάλας όπου είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τους εργαζόμενους, τους ιατρούς αλλά και τη διοίκηση του νοσοκομείου η οποία προχώρησε και σε έναν απολογισμό των πεπραγμένων της. Σήμερα, είχα την τύχη να βρεθώ στη Θάσο και να είμαι παρών στα εγκαίνια της βάσης του ΕΚΑΒ, υλοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής το οποίο μετά από χρόνια γίνεται πράξη» δήλωσε ο κ. Πολάκης από τη Θάσο.

Απευθυνόμενος στα στελέχη της ΝΔ, αναφορικά με τα περί σκευωρίας για το σκάνδαλο Novartis -μετά και την κατάθεση μήνυσης σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα από τον Αντώνη Σαμαρά- πρόσθεσε: «Όσο αυτοί που κατέστρεψαν το δημόσιο σύστημα υγείας κραυγάζουν στα τηλεοπτικά δίκτυα κατηγορώντας μας για σκευωρούς, εμείς καθημερινά, γυρνάμε την Ελλάδα, συνομιλούμε με τους γιατρούς και τον κόσμο και με τις πράξεις μας και την πολιτική μας αλλάζουμε το δημόσιο σύστημα υγείας».

(Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις