ΥΓΕΙΑ

Με παραπεμπτικό η πρόσβαση σε νοσοκομεία και ειδικούς γιατρούς

Με παραπεμπτικό η πρόσβαση σε νοσοκομεία και ειδικούς γιατρούς

Άμεση απόσυρση της εγκυκλίου για την εφαρμογή του συστήματος των παραπομπών, ζητούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι

Την έντονη αντίδραση των ιατρικών συλλόγων της χώρας έχει προκαλέσει η εγκύκλιος του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, για την εφαρμογή συστήματος παραπομπών για την πρόσβαση στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο οικογενειακός γιατρός είναι το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας και αυτός ο οποίος καθορίζει την «κυκλοφορία» του λήπτη υπηρεσιών υγείας μέσα σε αυτό. Ο οικογενειακός γιατρός είναι αυτός, δηλαδή, που αποφασίζει, εφόσον το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο, για την παραπομπή του πολίτη στις δημόσιες δομές υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ειδικούς γιατρούς εντός της αντίστοιχης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Το υπουργείο Υγείας καθορίζει τρεις κατηγορίες παραπομπών:

  • Την άμεση παραπομπή, με ισχύ 10 ημερολογιακών ημερών για μία επίσκεψη σε ειδικό ιατρό,
  • Την προληπτική παραπομπή, με ισχύ 60 ημερολογιακών ημερών για μία επίσκεψη σε ειδικό ιατρό,
  • Την παραπομπή χρόνιου νοσήματος, με έναρξη την ημερομηνία έκδοσης και ισχύ 12 μηνών, για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό γιατρό.

Η παραπομπή από οικογενειακό γιατρό σε γιατρό άλλης ειδικότητας (πλην Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής) γίνεται ηλεκτρονικά, ωστόσο μέχρι την πλήρη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος, ο πολίτης θα πρέπει να προσκομίζει το έντυπο παραπομπής.

Για την επίσκεψη σε ειδικό γιατρό μετά από παραπομπή απαιτείται ο προγραμματισμός της επίσκεψης. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για τον προγραμματισμό αυτό χρησιμοποιείται η υπάρχουσα διαδικτυακή εφαρμογή (σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού της ΗΔΙΚΑ ΑΕ). Ο λήπτης υπηρεσιών υγείας, κάνοντας χρήση της παραπομπής, έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει επίσκεψη κατά προτεραιότητα στο σύστημα. Η επιλογή μονάδας, ιατρού και ώρας γίνεται με τον έως τώρα προβλεπόμενο τρόπο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στις Δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ο λήπτης υπηρεσιών υγείας μπορεί να προγραμματίσει την επίσκεψή του σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους. Για τον προγραμματισμό αυτό χρησιμοποιείται η υπάρχουσα διαδικτυακή εφαρμογή (σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού της ΗΔΙΚΑ ΑΕ).

Σημειώνεται ότι για τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά δεν απαιτείται παραπομπή.

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Υγείας: Προτεραιότητα στα ραντεβού μέσω του συστήματος παραπομπών

Βλασταράκος: Ουδεμία συζήτηση προηγήθηκε της εφαρμογής

Την αντίθεσή του για τα εμπόδια που τίθενται στην πρόσβαση των ασφαλισμένων στις μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με την εφαρμογή του συστήματος παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό σε εξειδικευμένους γιατρούς και νοσοκομεία (gatekeeping), εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Ζητά απόσυρση της εγκυκλίου και έναρξη διαλόγου μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και του ΠΙΣ. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος, εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ουδεμία συζήτηση και διαπραγμάτευση για το θέμα – επίσημη ή ανεπίσημη – πραγματοποιήθηκε μεταξύ των τριών μερών. Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο, προϋποθέσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πρέπει να είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών, η ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον πολίτη, η αξιοποίηση ολόκληρου του ιατρικού προσωπικού και η ιατρική λειτουργία μέσα από θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα. Στο πλαίσιο αυτό, ο οικογενειακός γιατρός είτε ως δημόσιος λειτουργός, (υπηρετών στις δημόσιες δομές) ή ως συμβασιούχος με τον ΕΟΠΥΥ πρέπει να αποτελεί δικαίωμα και όχι υποχρέωση κάθε πολίτη, πρέπει να είναι ο σύμβουλος της οικογένειας, να δραστηριοποιείται στην πρόληψη και την αγωγή υγείας του πληθυσμού, στη διαμόρφωση του ιατρικού φακέλου του ασθενούς, στη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, κ.λπ.

Κίνδυνος να μην αποζημιωθούν επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς

Επιστολή διαμαρτυρίας στον Ανδρέα Ξανθό απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ). Ζητά επίσης την απόσυρση της εγκυκλίου και επισημαίνει τον κίνδυνο να μην πληρωθούν όσες επισκέψεις εκτελεστούν από σήμερα από τους ιδιώτες γιατρούς, εάν δεν υπάρξουν διευκρινίσεις από το Υπουργείο.

«Σε τι εξυπηρετεί πλην γραφειοκρατίας αλλά και επικινδυνότητας για την υγεία των ασθενών, το χάσιμο χρόνου για έναν ασθενή με γνωστό καρδιολογικό πρόβλημα ή διαταραχές της εμμήνου ροής σε μία γυναίκα η μη επίσκεψη κατευθείαν στον ειδικό καρδιολόγο ή γυναικολόγο αντίστοιχα, αν δεν πάει πρώτα στον οικογενειακό ιατρό όπως εσείς ορίζετε. Η ενημέρωση του φακέλου Υγείας του ασθενούς (όποτε εφαρμοστεί) μπορεί να γίνεται αυτόματα από τον κάθε γιατρό όπως εξάλλου και πρέπει» αναφέρει μεταξύ άλλων η ΠΟΣΚΕ στην επιστολή της.

Ως προς το πρακτικό ζήτημα που προκύπτει για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ειδικούς γιατρούς, θέτει το εξής ερώτημα: «Θα αμειφθούν για επισκέψεις που θα γίνουν από την κοινοποίηση της Υπουργικής Απόφασης και μετά σύμφωνα με το ισχύον μέχρι χθες καθεστώς της ελεύθερης επιλογής γιατρού με 200 επισκέψεις ανά γιατρό μηνιαίως ή όχι, αφού πουθενά δεν φαίνεται ο χρόνος έναρξης της εφαρμογής της, αλλά και ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού δεν είναι σε εφαρμογή, γεγονός που δεν διευκρινίζεται στην Υπουργική Απόφαση».

Πατούλης: Ελεύθερη επιλογή γιατρού για όλους τους ασθενείς

Επιστολή στον υπουργό Υγείας για την απόσυρση της εγκυκλίου απέστειλε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Πατούλης, αναφερόμενος στην ιδιαιτερότητα της χώρας μας να διαθέτει μεγάλο αριθμό υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού, δήλωσε: «Ενώ θα έπρεπε να αξιοποιηθεί το σημαντικό αυτό κεφάλαιο προς όφελος της χώρα μας, το υπουργείο Υγείας με πρωτοφανή προχειρότητα οδηγεί στην πλήρη κατάρρευση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Στερεί από τον Έλληνα ασθενή το γιατρό που έχει ανάγκη και οδηγεί τα καλύτερα μυαλά της χώρας μας στη μετανάστευση. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίσει ελεύθερη επιλογή γιατρού για όλους τους ασθενείς, στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας».

Ο ΙΣΑ ζητά να διευκρινιστεί ο χρόνος εφαρμογής αυτή της απόφασης και να απαντηθούν επείγοντα ερωτήματα προκειμένου να ενημερωθούν οι γιατροί, για να είναι αφενός σε θέση να ανταποκριθούν στα ιατρικά τους καθήκοντα και αφετέρου να μην κινδυνεύσουν να εξαπατηθούν παρέχοντας υπηρεσίες για τις οποίες δεν θα αποζημιωθούν.

Σχετικές ειδήσεις