ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Κρατάει αιχμάλωτο τον πλανήτη εδώ και έναν χρόνο

Κορονοϊός: Κρατάει αιχμάλωτο τον πλανήτη εδώ και έναν χρόνο
Η υπαίθρια αγορά της Ουχάν από την οποία άρχισαν όλα...
AP Images

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Ήταν 31 Δεκεμβρίου 2019 όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για πρώτη φορά παραδέχθηκε την ύπαρξη ιού που προκαλεί σοβαρά συμπτώματα πνευμονίας ο οποίος προήλθε από την Ουχάν της Κίνας.

Στην πραγματικότητα, κρούσματα του νέου αυτού ιού, που δεν ήταν άλλος από τον SARS-CoV-2 τον γνωστό σε όλους μας κορονοϊό, είχαν καταγραφεί από τις αρχές Δεκεμβρίου στην πόλη Ουχάν της Κίνας. Οι αρχές είχαν εντοπίσει ανθρώπους που είχαν συμπτώματα Covid-19 και η διασπορά του νέου ιού είχε «χρεωθεί» σε μια μεγάλη αγορά χονδρικής στην πόλη.

Στις 31 Ιανουαρίου 2019, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για πρώτη φορά έκανε επίσημη τοποθέτηση για τον νέο ιό, ενώ την Πρωτοχρονιά του 2020 η συγκεκριμένη αγορά «σφραγίστηκε».

Άλλωστε, οι αρχικοί ασθενείς ήταν είτε ιδιοκτήτες στάβλων, υπάλληλοι της αγοράς, είτε τακτικοί επισκέπτες στην αγορά. Η Ουχάν, λοιπόν, είχε παίξει καταλυτικό ρόλο στην ενίσχυση της επιδημίας, η οποία εξελίχθηκε σε πανδημία και «παρέλυσε» όλο τον πλανήτη μέχρι και σήμερα, όπου η ελπίδα έχει επιστρέψει με την ανακάλυψη και χορήγηση του εμβολίου κατά της Covid-19.

Οι επίσημες ανακοινώσεις και οι… νυχτερίδες

Η γενετική αλληλουχία του SARS-CoV-2 εντοπίστηκε στις αρχές Ιανουαρίου από τους επιστήμονες και κοινοποιήθηκαν δημόσια στις 11 και 12 Ιανουαρίου. Η πλήρης γενετική αλληλουχία από τα δείγματα που πάρθηκαν από τους πρώτους ανθρώπους που νόησαν, έδειξαν πως ο ιός έχει προέλευση τις νυχτερίδες. Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία μέχρι σήμερα έδειξαν πως ο κορονοϊός είχε φυσική προέλευση από τα ζώα και δεν ήταν κατασκευασμένος σε εργαστήριο όπως πολλοί υποστήριξαν αρχικά.

Μάλιστα έγινε σχετική αναδρομή και στα στοιχεία του SARS-CoV-1 που είχε προκαλέσει επιδημία με οξέα αναπνευστικά σύνδρομα για τουτς παθόντες το 2003. Κι αυτός ο ιός, όπως και άλλοι κορονοϊοί, είχε επιβεβαιωθεί πως προέρχονταν από τις νυχτερίδες, ενώ ο ιός MERS που είχε προκαλέσει επιδημία στη Μέση Ανατολή είχε εντοπιστεί ακόμα και σε καμήλες.

Περιμένοντας… την ελευθερία

Η συνέχεια από εκείνες τις πρώτες, επίσημες, ανακοινώσεις για τον κορονοϊό είναι γνωστή σε όλους. Σχεδόν όλος ο πλανήτης μπήκε σε καθεστώς lockdown, τα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας είναι ακόμα σε ισχύ σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα και η ζωή όλων άλλαξε ριζικά.

Επί της ουσίας, ο κορονοϊός κατάφερε να πιάσει… αιχμάλωτο όλο τον πλανήτη και το εμβόλιο είναι αυτό που θα φέρει ξανά την ελευθερία… Με τους εμβολιασμούς να έχουν ήδη αρχίσει στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, υπάρχει πλέον η ελπίδα πως σύντομα θα επιστρέψουμε άπαντες σε κανονικούς ρυθμούς ζωής και θα πάρουμε την πρώτη ανάσα χωρίς μάσκα μέσα στο 2021

Με πληροφορίες από Wikipedia, NCBIκαι WHO

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.