ΥΓΕΙΑ

Κέντρα Υγείας: Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Κέντρα Υγείας: Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
INTIME NEWS

Ημέρα δράσης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) έχει οριστεί η Τετάρτη (03/02/2021) από τις Ομοσπονδίες των υγειονομικών.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) καλεί σε τοπικές μορφές δράσης στα Κέντρα Υγείας, με σκοπό την ανάδειξη των οξυμμένων προβλημάτων της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της.

Διεκδικεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τα Κέντρα Υγείας και κατάλληλους χώρους, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ο αναγκαίος αριθμός εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με ασφάλεια. Επίσης, οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν την άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.

Στο Κέντρο Υγείας Πατησίων, στις 10:30 θα συγκεντρωθούν εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ, του σωματείου του «Ευαγγελισμού» και φορέων της περιοχής.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) καλεί επίσης σε τοπικές κινητοποιήσεις για την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

«Τα Κέντρα Υγείας αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων καθώς επίσης και σημαντικές ελλείψεις στις υποδομές και στον εξοπλισμό λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Η διαχείριση των περιστατικών υπόπτων κρουσμάτων κορονοϊού καθίσταται αδύνατη με αποτέλεσμα πολλές φορές να παρατηρείται διασπορά του ιού σε προσωπικό και σε κατοίκους της περιοχής.

Σημαντικός αριθμός προσωπικού των Κέντρων Υγείας όλων των ειδικοτήτων μετακινήθηκε στα Νοσοκομεία για την διαχείριση της πανδημίας με αποτέλεσμα τα Κέντρα Υγείας να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν με ασφάλεια τα έκτακτα περιστατικά. Πολλά λειτουργούν σε 24ωρη βάση μέρα παρά μέρα, πολλά κλείνουν το μεσημέρι λόγω των ελλείψεων προσωπικού.

Μέσα στα 1.018 Εμβολιαστικά Κέντρα που ανακοινώθηκαν, και δεν λειτουργούν ακόμη, είναι και τα Κέντρα Υγείας με το υπάρχον προσωπικό, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής» επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ομοσπονδία καλεί το υπουργείο Υγείας να στελεχώσει τα Κέντρα Υγείας με το απαραίτητο προσωπικό, με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τις υποδομές προκειμένου να λειτουργούν με ασφάλεια και διεκδικεί:

• Ένταξη στα ΒΑΕ

• Χαρακτηρισμό των συνεπειών από κορονοϊό ως εργατικό ατύχημα και επαγγελματική ασθένεια

• Μονιμοποίηση εκτάκτων

• Ισχυρή Δημόσια Υγεία με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση

• Αυξήσεις στους μισθούς

• Επαρκή μέτρα ατομικής προστασίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη Newsbomb.gr: Διπλάσια κρούσματα στην Αττική τις επόμενες μέρες – Το μοντέλο Σαρηγιάννη