ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Σύσταση για εμβολιασμό εγκύων με mRNA εμβόλια - Τι ισχύει για τον θηλασμό

Έγκυος εμβόλιο κορονοϊού
Pixabay

Στον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού κατά την περίοδο της κύησης και της γαλουχίας αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Είπε ότι είναι αποδεδειγμένο πλέον, ότι ο εμβολιασμός προφυλάσσει και την ίδια την έγκυο, ιδιαίτερα αν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου και το μωρό. Ο εμβολιασμός της εγκύου γίνεται κατόπιν συμβουλής του γυναικολόγου και συστήνεται να γίνεται με τα εμβόλια mRNA.

Η αντισωματική απάντηση της εγκύου, αλλά και η κυτταρική ανταπόκριση, δεν διαφέρουν από την ανοσιακή αντίδραση των μη εγκύων. Εξαιρετικά ικανοποιητική, είπε, είναι η απάντηση του εμβολίου και στις κυκλοφορούσες μεταλλάξεις.

Υπογράμμισε μάλιστα, ότι «θηλάζουσες οι οποίες πηγαίνουν σε εμβολιαστικά κέντρα και για άγνωστο λόγο δεν γίνονται δεκτές για εμβολιασμό, είναι ένα λάθος που πρέπει να διορθωθεί. Ο θηλασμός δεν αποκλείει μία γυναίκα από την προστασία του εμβολίου».

«Από τον ομφάλιο λώρο και από το μητρικό γάλα διαπιστώθηκε ότι υπήρχε η ανοσία μέσω αντισωμάτων. Μέσω αυτών προστατεύεται και το νεογνό» σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

«Είναι ο ίδιος μηχανισμός που χρησιμοποιείται για την προστασία του νεογνού από τη γρίπη, αλλά και από τον κοκκύτη».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ σε σχολείο της Αττικής: Συνελήφθη δάσκαλος για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών