ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Μοριακή διάγνωση και γονιδιωματική επιτήρηση στα εργαστήρια του ΕΟΔΥ

ΕΟΔΥ
Η ΕΕ αντιμέτωπη με τις παραλλαγές του SARS-CoV-2.
ΕΟΔΥ

Σημαντική ενίσχυση των εργαστηρίων του ΕΟΔΥ με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Περισσότερα από 4,8 εκατομμύρια ευρώ θα λάβει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας από το ECDC, για την ενίσχυση του Δικτύου Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας, στο πλαίσιο πανευρωπαϊκού προγράμματος για τη μοριακή διάγνωση και γονιδιωματική επιτήρηση της COVID-19.

Ειδικότερα, η χρηματοδότηση αφορά το Κεντρικό και τα Περιφερειακά Εργαστήρια Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας και Κρήτης, για την προμήθεια εργαστηριακού εξοπλισμού και αναλώσιμων για τη μοριακή διάγνωση και τη γονιδιωματική επιτήρηση των στελεχών του SARS-CoV-2 με τη χρήση των νεότερων τεχνικών Next Generation Sequencing (NGS) καθώς και την πρόσληψη επιστημονικού, τεχνολογικού και διοικητικού προσωπικού.

Ο ΕΟΔΥ είχε καταθέσει σχετική πρόταση στο ECDC, η οποία έγινε αποδεκτή. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού, η αποδοχή της πρότασης αποτελεί εθνική επιτυχία καθώς θα ενδυναμώσει την ικανότητα της χώρας στην επιτήρηση και αντιμετώπιση της τρέχουσας πανδημίας. Επιπρόσθετα, οι υποδομές αυτές θα αξιοποιηθούν για τη μοριακή και γονιδιωματική επιτήρηση και τη διερεύνηση μελλοντικών επιδημιών και από άλλα παθογόνα πλην του SARS-CoV-2.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη χρηματοδότηση γίνεται στο πλαίσιο της αρχής «EU Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA) η οποία ανέλαβε την εκπόνηση σχεδίου για την προετοιμασία της ΕΕ απέναντι στις παραλλαγές του SARS-CoV-2.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εικόνες σοκ στη Θεσσαλονίκη: Επίθεση με καδρόνια και σουγιάδες έξω από ΕΠΑΛ - 2 τραυματίες

Συγκλονιστικό βίντεο: Κατέγραψε τη στιγμή που η θάλασσα «κατάπιε» και σκότωσε τον σύζυγό της

Ξέφυγαν τελείως στο Big Brother: Έχετε πάρει χαμπάρι τι γίνεται στο σπίτι του «Μεγάλου Αδερφού»;