ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου: Η σημασία της φροντίδας του δέρματος κατά τη θεραπεία

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Πολλοί θεωρούν ότι η περιποίηση του δέρματος για έναν ασθενή με καρκίνο είναι ελάσσονος σημασίας. Ωστόσο, το δέρμα είναι ένα όργανο, το μεγαλύτερο του σώματος, το οποίο επηρεάζεται άμεσα και έντονα από τις θεραπείες για τον καρκίνο, ανεξαρτήτως σημείου στο οποίο εκδηλώνεται η νόσος. Η φροντίδα του, λοιπόν, δεν είναι ελάσσονος σημασίας, αλλά σημαντική για τη θεραπεία.

Κάθε χρόνο, στις 4 Φεβρουαρίου, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου μάς καλεί να στρέψουμε το βλέμμα μας στον καρκίνο, στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του. Όπως αναφέραμε νωρίτερα, αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι το πόσο σημαντική είναι η φροντίδα του δέρματος κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Οι παρενέργειες των θεραπειών περιλαμβάνουν ερεθισμούς, εξανθήματα, κνησμό, έντονη ξηρότητα και υπερμελάγχρωση στην επιδερμίδα. Αυτά τα προβλήματα έρχονται να προστεθούν στην ήδη δύσκολη καθημερινότητα του ασθενή, επηρεάζοντας την ποιότητα της ζωής του και την ψυχολογία του.

Μελέτες έχουν δείξει ότι 8 στους 10 ασθενείς με καρκίνο θα βιώσουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες των θεραπειών στο δέρμα τους κι όμως ελάχιστοι θα απευθυνθούν στο δερματολόγο. Για αυτό και η επικοινωνία με έναν δερματολόγο για τη σωστή φροντίδα του δέρματος πριν, κατά αλλά και μετά από κάθε θεραπεία, είναι υψίστης σημασίας.

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ασθενών αναγκάζεται να διακόψει τη θεραπεία που ακολουθεί, διότι η καθημερινότητά του γίνεται δύσκολη εξαιτίας των παρενεργειών της στο δέρμα του. Τα προβλήματα που αναφέραμε πιο πάνω προστίθενται στη σκληρή πραγματικότητα της θεραπείας και αναγκάζουν πολλές φορές τον ασθενή να σταματήσει, επηρεάζοντας έτσι και την έκβαση της ασθένειάς του.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να αποφευχθούν με τη σωστή και έγκαιρη επικοινωνία με έναν δερματολόγο. Ο δερματολόγος είναι εκείνος που θα ενημερώσει τον ίδιο και τους οικείους του, θα τον καθησυχάσει και θα του προτείνει ένα πλάνο δράσης που θα τον ανακουφίσει. Η Ζωή Απάλλα, Αφροδισιολόγος – Δερματολόγος και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δερματολογίας στο ΑΠΘ τονίζει: «Οι ασθενείς βιώνουν πολύ αρνητικά τις τοξικότητες των θεραπειών στο δέρμα, σε σημείο να θέλουν να σταματήσουν την κύρια ογκολογική θεραπεία. Θέλουν και έχουν ανάγκη ένα δέρμα υγιές και μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Ο ρόλος του δερματολόγου είναι καθοριστικός από τη στιγμή της διάγνωσης του καρκίνου».

Γνωρίζοντας καλά όλα τα παραπάνω, η La Roche-Posay, βρίσκεται στο πλευρό του ασθενή σε κάθε βήμα. Για τη La Roche-Posay, κανένας ασθενής δεν πρέπει να νιώθει μόνος στη μάχη με τον καρκίνο και η επιδερμίδα δεν πρέπει να στέκεται εμπόδιο στη θεραπεία του. Γι’ αυτό ένωσε τις δυνάμεις της με τον όμιλο εθελοντών κατά του καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ, και με τον ηθοποιό Αντίνοο Αλμπάνη, ώστε να διαδώσει το μήνυμα Ότι κανένας ασθενής δεν πρέπει να επιβραδύνει ή να σταματάει τη θεραπεία του εξαιτίας των ανεπιθύμητων ενεργειών στο δέρμα.

Από την αρχή της θεραπείας μέχρι το τέλος της, αλλά και μετά από αυτή, ο ασθενής πρέπει να έχει δίπλα του έναν δερματολόγο και όλα τα «εργαλεία» που χρειάζεται ώστε να δώσει τη μάχη του με κάθε πλεονέκτημα. Μέσα από ενημερωτικά σεμινάρια και δράσεις, η La Roche-Posay και ο όμιλος ΑγκαλιάΖΩ, ενημερώνουν τους ασθενείς και τους οικείους τους για τη σημασία της φροντίδας της επιδερμίδας και τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο δερματολόγος, στην έκβαση της θεραπείας του καρκίνου.

Από το 2019 έως σήμερα, διανεμήθηκαν σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία πάνω από 19.000 ειδικές συσκευασίες δερματολογικής φροντίδας La Roche-Posay σε ογκολογικούς ασθενείς. Παράλληλα, η La Roche-Posay έχει δημιουργήσει έναν πλήρη οδηγό, με συμβουλές και οδηγίες για τη συνολική σωματική και ψυχική υγεία των ασθενών με καρκίνο, ένα πολύτιμο «όπλο» τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους φροντιστές τους, αλλά και για το υγειονομικό προσωπικό.

Η φροντίδα του δέρματος συνεπώς, είναι εξίσου σημαντική με τη θεραπεία του καρκίνου καθώς βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ασθενή και τον γεμίζει επιπλέον δύναμη. Δύναμη να δώσει μάχη, να μην διακόψει τη θεραπεία, να ζήσει ποιοτικά και να βγει νικητής.