ΥΓΕΙΑ

ΠΙΣ: Clawback, ποιοτικά κριτήρια και ακρίβεια προκαλούν «ασφυξία» σε μικρά ιατρεία και εργαστήρια

Εξετάσεις
«Ασφυξία» από clawback, ποιοτικά κριτήρια και ακρίβεια
AP

Διαγραφή μεγάλου μέρους του clawback των προηγούμενων ετών ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). 

Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται εκατοντάδες μικρά ιατρεία και διαγνωστικά εργαστήρια σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, εξαιτίας των εξαντλητικών «κουρεμάτων» που κάνει ο ΕΟΠΥΥ στα εισοδήματά τους. Ο ΠΙΣ θεωρεί επιβεβλημένη τη γενναία διαγραφή μεγάλου μέρους του clawback των προηγουμένων ετών, καθώς στερεί περίπου το 70% των εισοδημάτων των γιατρών και των διαγνωστικών εργαστηρίων.

Ο ΠΙΣ υπενθυμίζει ότι μέτρα για τον περιορισμό του clawback και την κατάργησή του, έχουν κατά καιρούς προταθεί. «Όμως όχι μόνο δεν έχουν βρει την κατάλληλη εφαρμογή, αλλά μέχρι την πιθανή υλοποίησή τους είναι βέβαιο ότι, μαζί με την σχεδιαζόμενη θέσπιση των λεγόμενων ποιοτικών κριτηρίων που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας, θα αφορούν πια μόνον τους λίγους εναπομείναντες Ομίλους. Στις συνθήκες πρωτοφανούς ακρίβειας που επικρατεί στις ημέρες μας, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ασφυκτική» τονίζει.

Η λύση που προτείνεται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο είναι «η γενναία διαγραφή μεγάλου μέρους του clawback προηγουμένων ετών, μαζί με την επίσπευση όσων προτάσεων έχουν υπάρξει προς το Υπουργείο από τα θεσμικά όργανα και τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς».

Διαβάστε επίσης:

Eλεύθερη επιλογή γιατρού χωρίς υποχρεωτικό σύστημα παραπομπών ζητά ο Ιατρικός Συλλόγος Αθηνών