ΥΓΕΙΑ

Ιός Δυτικού Νείλου: 30 θάνατοι στη χώρα μας

κουνούπια
Η Λευκάδα προστέθηκε στις περιοχές όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τριάντα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). 

Από την αρχή της περιόδου 2022 μέχρι την Τρίτη (25/10/2022), έχουν διαγνωστεί συνολικά 284 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα. Από αυτά, τα 184 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 100 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα) χωρίς εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 9 άτομα, εκ των οποίων τα 4 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί είναι 30, τέσσερις περισσότεροι από την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ. Αφορούν ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 58 ετών. Τρεις επιπλέον θάνατοι ασθενών με διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποδόθηκαν σε άλλα σοβαρά συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας (δεν συμπεριλαμβάνονται στον συνολικό αριθμό θανόντων).

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, β, Πέλλας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Σερρών, Τρικάλων, Λάρισας, Καβάλας, Δράμας, Φθιώτιδας, Εύβοιας και Λευκάδας. Η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, παραμένει πιθανή.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε γειτονικές χώρες, κατά την περίοδο 2022, έως τις 19/10/2022, έχουν επίσης καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό σε Ιταλία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Γερμανία, Κροατία, Αυστρία, Ισπανία, Γαλλία, Σλοβακία και Σερβία.

Διαβάστε επίσης:

Ιός Δυτικού Νείλου: Συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων - Επτά άτομα στην Εντατική

Έγκαιρη διάγνωση για 2.411 γυναίκες με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»