ΥΓΕΙΑ

Άσχημη αναπνοή: Πώς αντιμετωπίζεται η δυσοσμία στο στόμα

Άσχημη αναπνοή: Πώς αντιμετωπίζεται η δυσοσμία στο στόμα
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κακή αναπνοή
Pixabay

Με ποιους τρόπους μπορεί να αντιμετωπιστεί η δυσοσμία στο στόμα και η κακή αναπνοή

Ξυπνάτε με μία άσχημη αναπνοή και δυσοσμία στο στόμα; Η κακοσμία στο στόμα, που είναι γνωστή και ως δυσοσμία στο στόμα, επηρεάζει αρκετούς από τους μισούς ενήλικες, σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες εξέτασαν κατά πόσο τα προβιοτικά μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμη θεραπεία για την κακοσμία στο στόμα και τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό BMJ Open.

Πού οφείλεται η κακή αναπνοή

«Η όλη ιδέα πίσω από τα προβιοτικά είναι εάν έχουμε μια ομάδα βακτηρίων στο περιβάλλον που δεν μας αρέσει και τελικά εισάγουμε βακτήρια που μας αρέσουν και μπορούμε να αντικαταστήσουμε τους «κακούς» με τους «καλούς», τότε θα έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα», δήλωσε στο Healthline ο Δρ. Ματ Μεσίνα, σύμβουλος καταναλωτών για την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση και επίκουρος καθηγητής στο κολέγιο οδοντιατρικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Τα τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά βακτήρια περιλαμβάνουν το γιαούρτι και το ψωμί με προζύμι. Υπάρχουν επίσης προβιοτικά συμπληρώματα στην αγορά, αν και τα οφέλη από την κατάποση μιας κάψουλας μπορεί να διαφέρουν από τη μάσηση προβιοτικών τροφών. «[Η έρευνα] ήταν δύσκολη. Η αξία βρίσκεται στο γεγονός ότι συγκεντρώνει πολλές μελέτες για να δείξει πού βρίσκονται τα κενά στην έρευνα. Και το κενό εδώ που πρέπει πραγματικά να ακολουθήσουμε είναι η αιτιότητα», πρόσθεσε ο Μεσίνα. Ενώ ορισμένα άτομα με δυσοσμία του στόματος παρουσίασαν βραχυπρόθεσμες βελτιώσεις, δεν είναι σαφές ότι τα προβιοτικά ήταν απαραίτητα ο λόγος. «Το συμπέρασμα είναι ότι η χρήση προβιοτικών σίγουρα δεν βλάπτει, αλλά η κριτική επιτροπή εξακολουθεί να μην γνωρίζει το συνολικό όφελος από αυτό», είπε ο Messina.

Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα, δεν φαίνεται τα προβιοτικά να λύνουν οριστικά την κακοσμία στο στόμα. Γι' αυτό και οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή και να βουρτσίζουμε τα δόντια μας, ειδικά το βράδυ. Σημαντικό είναι επίσης στις ήπιες περιπτώσεις δυσοσμίας του στόματος να χρησιμοποιούνται και οι τσίχλες.