ΥΓΕΙΑ

Νέο κέντρο PET/CT στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης με δωρεά του ΙΣΝ

PET/CT
Το σύστημα αυτό αναμένεται να αλλάξει τον τομέα της διάγνωσης, ιδιαίτερα στην ογκολογία (φωτογραφία αρχείου)
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, παρέστη στα εγκαίνια του νέου PET/CT στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», την Τετάρτη (22/03/2023). Στην τελετή παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος και Πρέσβης, Βασίλης Κασκαρέλης, ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης και ο Διοικητής του νοσοκομείου, Ευάγγελος Ρούφος.

Το κέντρο PET/CT του νοσοκομείου, αξίας τριών εκατομμυρίων ευρώ, διαθέτει ένα από τα πιο εξελιγμένα ψηφιακά συστήματα που εγκαθίστανται στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδος και, μαζί με τα υπόλοιπα συστήματα της δωρεάς, σε Ηράκλειο Κρήτης, Ιωάννινα και Λάρισα, αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες εγκατεστημένες βάσεις ψηφιακών PET/CT στην Ανατολική Ευρώπη.

Το σύστημα αυτό αναμένεται να αλλάξει και να εξελίξει τον τομέα της διάγνωσης, ιδιαίτερα στην ογκολογία στην Ελλάδα, παρέχοντας έγκαιρη και αξιόπιστη διάγνωση της νόσου και δίνοντας τη δυνατότητα έγκυρης σταδιοποίησής της, καθώς και παρακολούθηση της ανταπόκρισης του ασθενούς στη θεραπεία.

Η λειτουργία του PET/CT έχει ήδη ξεκινήσει με τους πρώτους ασθενείς να έχουν υποβληθεί σε επιτυχημένη εξέταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το πρώτο PET/CT στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται σε πολύ πιο γρήγορο χρόνο και με χαμηλότερη χορηγούμενη δόση ραδιοφαρμάκου, διευκολύνοντας την εξέταση και παρέχοντας ένα ασφαλές και άρτιο περιβάλλον για τους εξεταζόμενους, τους χειριστές και τους ιατρούς.

«Η λειτουργία του PET/CT είναι κεφαλαιώδης για την φροντίδα των αρρώστων, για τη σωστή διάγνωση, τη σωστή σταδιοποίηση, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις καρκίνου, αλλά και σε άλλα νοσήματα. Σήμερα, δεν μπορεί να σχεδιαστεί θεραπευτικό σχήμα χωρίς ακριβή σταδιοποίηση.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δεν κάνει μόνο την δωρεά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης αλλά επίσης δωρεές αντίστοιχων συστημάτων στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Ηρακλείου, των Ιωαννίνων και της Λάρισας. Τα PET/CT είναι τελευταίας τεχνολογίας και αναβαθμίζουν την ποιότητα παροχής υπηρεσιών σε όλη την περιοχή των νοσοκομείων αυτών.

Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό του νοσοκομείου, από την Πληροφορική και τη Διοίκηση έως, φυσικά, το προσωπικό του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής, που θα παρέχει αυτή την υπηρεσία σε όλους τους ασθενείς της περιοχής» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Από τις 860 θέσεις οι οποίες προκηρύχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, οι 14 είναι στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, πρόσθεσε η Μίνα Γκάγκα. «Πρόκειται να δώσουμε και άλλες σύντομα, ανάμεσα τους και θέσεις Συντονιστών Διευθυντών, θέσεις που δεν έχουν προκηρυχθεί για περισσότερο από 10 χρόνια. Στόχος του Υπουργείου όπως και των δωρητών και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είναι η ισότιμη πρόσβαση υγείας σε όλους τους ασθενείς και σε όλους τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Τέλος στις ξεχωριστές ΜΕΘ για την covid-19

Στο οικοτροφείο «Φάρος» 15 ψυχογηριατρικοί ασθενείς από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

Το Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων στον Πειραιά ξεκινά τη λειτουργία του