ΥΓΕΙΑ

Προσωπικός γιατρός: Αναβολή έως την 1η Οκτωβρίου παίρνει η εφαρμογή των «ποινών»

ιατρείο
4.836.968 πολίτες έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό
INTIME NEWS

Νέα παράταση στην περίοδο «χάριτος» για τους πολίτες που δεν έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό

Εξάμηνη διάρκεια έχει η νέα αναβολή που παίρνει η εφαρμογή του θεσμού του προσωπικού γιατρού, όσον αφορά στον τομέα των αντικινήτρων. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, η εφαρμογή των «ποινών» για τους πολίτες που δεν έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρόμ αντί μπαίνει σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2023, αντί για την 1η Απριλίου.

Υπενθυμίζεται πως, τα αντικίνητρα σε πρώτη φάση έχουν να κάνουν με αυξημένη συμμετοχή κατά 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού, στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές. Στην πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος, αντικίνητρα θα ισχύσουν και στο σύστημα παραπομπών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αυτή τη στιγμή 4.836.968 πολίτες έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 54,5% των δικαιούχων.

Το σύνολο των γιατρών που έχουν μπει στο σύστημα είναι 3.397, εκ των οποίων 1.159 ιδιώτες και 2.238 από τις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οι διαθέσιμες θέσεις για εγγραφή σε προσωπικό γιατρό είναι 1.524.802 πανελλαδικά, ωστόσο δεν αφορούν τα μεγάλα αστικά κέντρα. Για το λόγο αυτό, η νέα αναβολή είναι επιβεβλημένη, καθώς δεν μπορούν να εφαρμοστούν «ποινές» από τη στιγμή που δεν υπάρχουν αρκετοί διαθέσιμοι προσωπικοί γιατροί, ώστε να καλύψουν τον πληθυσμό -για παράδειγμα- της Αττικής. Επίσης, η εφαρμογή τους μετατίθεται για τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΔΥ: Επιβεβαιώνονται τρεις θάνατοι παιδιών στην Ελλάδα από στρεπτόκοκκο Α - Ανοικτή γραμμή με ECDC

Κλιμάκιο του ΟΔΙΠΥ στην Ιταλία για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Προσωπικός γιατρός: Αντίθετοι στις ποινές σε βάρος των πολιτών οι γιατροί