ΥΓΕΙΑ

Αυτές είναι οι 13 φράσεις που δείχνουν ότι έχουμε υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Αυτές είναι οι 13 φράσεις που δείχνουν ότι έχουμε υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Καλό είναι να λέμε αυτές τις 13 φράσεις καθημερίνα, όπως μας συμβουλεύουν οι ψυχολόγοι.

Η συναισθηματική νοημοσύνη αποτελεί ένα θεμέλιο για καλύτερη ενσυναίσθηση των μηνυμάτων που μας μεταδίδουν οι γύρω μας.

Πρόκειται αυγκεκριμένα για την ικανότητα αναγνώρισης και κατανόησης των συναισθημάτων, και σε προσωπικό επίπεδο για τον καθένα, αλλά και για τους άλλους.

Μάλιστα όπως έχουν δείξει διάφορες έρευνες η συναισθηματική νοημοσύνη αποτελεί είναι ένα σπάνιο και πολύτιμο προσόν, το οποίο μάλιστα πολλές φορές διακρινει τους ηγέτες, από το υπόλοιπο σύνολο.

Οι ψυχολόγοι μάλιστα λένε ότι εάν χρησιμοποιείτε αυτές τις 13 φράσεις κάθε μέρα χωρίς καν να το σκέφτεστε, έχετε υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη από τους περισσότερους ανθρώπους, όπως μεταδίδει το CNBC.

1. «Θα μπορούσες να μου πεις περισσότερα για αυτό;»

Οι άνθρωποι που δεν έχουν αυτογνωσία νοιάζονται μόνο για τις δικές τους σκέψεις και απόψεις. Αλλά οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι ενδιαφέρονται για το πώς νιώθουν οι άλλοι και τι έχουν να πουν.

Επικοινωνήστε με τρόπο που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μιλήσουν για τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους και να χρησιμοποιήσουν τις απαντήσεις τους ως ευκαιρία μάθησης.

2. «Σε ακούω»

Λέγοντας σε κάποιον ότι τον καταλαβαίνετε , δημιουργείτε ένα περιβάλλον συνεργασίας ιδανικό για τη δημιουργία ομάδας.

Άλλες παρόμοιες φράσεις όπως «Καταλαβαίνω τι εννοείς», σηματοδοτούν ότι ακούς πραγματικά τον συνομιλητή και ανοίγουν τις γραμμές επικοινωνίας.

3. «Καταλαβαίνω τι λες, αλλά...»

Αυτή η φράση υπογραμμίζει μια άλλη σημαντική πτυχή της συναισθηματικής νοημοσύνης: την ικανότητα να ενεργείς διπλωματικά όταν αντιμετωπίζεις δυσκολίες με άτομα και καταστάσεις.

Εάν διαφωνείτε με κάποιον, εκφράστε το με διακριτικό, μη συγκρουσιακό τρόπο. Ο στόχος είναι να καταστεί ευκολότερο να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

4. «Πώς νιώθεις γι’ αυτό;»

Για να κάνετε τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι τους σέβονται, δώστε προσοχή και αφιερώστε χρόνο για να τους κατανοήσετε και να τους συμπονέσετε . Καθώς ακούτε, προσπαθήστε να μπείτε στη θέση τους με ουσιαστικό τρόπο.

5. «Δεν είμαι σίγουρος τι φταίει. Μπορείς να εξηγήσεις το πρόβλημα;»

Με αυτή τη φράση, ξέρετε ότι κάποιος έχει ένα θέμα και αντί να αντιδράσετε αρνητικά, τον καλείτε να μοιραστεί τις σκέψεις του.

6. «Τι εννοείς;»

Όταν ζητάτε διευκρινίσεις από κάποιον, του ζητάτε να πει κάτι με διαφορετικό τρόπο ή να του δώσει περισσότερες πληροφορίες για να τον κατανοήσετε καλύτερα . Αυτό είναι διαφορετικό από το να ζητάς από ένα άτομο να επαναλάβει κάτι.

7. «Υπέροχη δουλειά!»

Το να δείχνετε εκτίμηση «μετράει» πολύ. Αναγνωρίζει τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα άλλων ανθρώπων.

Όταν κάνετε κομπλιμέντα σε κάποιον, δημιουργείτε αμέσως μια θετική ατμόσφαιρα. Το να λες «σε εκτιμώ» κάνει τους άλλους να σε εκτιμούν περισσότερο.

8. «Και οι δύο έχετε δίκιο σε αυτά που λέτε. Ας δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε»

Αυτή η φράση μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε διπλωματικά προβληματικά σημεία, αναγνωρίζοντας διαφορετικές απόψεις.

Αφού ενθαρρύνετε όλους να μοιραστούν τις ανησυχίες τους, μπορείτε να λύσετε πιο εύκολα ένα πιθανό πρόβλημα. Οι μελέτες δείχνουν ότι η ικανότητα επίλυσης συγκρούσεων είναι σήμα κατατεθέν της συναισθηματικής νοημοσύνης .

9. «Θα ήθελα πολύ τη συμβολή σας σε αυτό»

Αυτή η φράση και παρόμοιες όπως «Μπορώ να λάβω κάποια συμβουλή από εσάς;” ή ”Σε πειράζει να ζητήσω κάποια συμμετοχή;», είναι πολύ σημαντικές.

Επιτρέπετε σε κάποιον άλλο να αισθάνεται περήφανος για τον εαυτό του, κάτι που τον κάνει να σκέφτεται πολύ θετικά για εσάς.

10. «Αυτή η κατάσταση με κάνει να ανησυχώ»

Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι δεν επικεντρώνονται στο άτομο που το δημιούργησε, αλλά στη συνολική κατάσταση.

Με αυτόν τον τρόπο, δεν κατηγορείτε κάποιον ούτε τον βάζετε στην αμυντική πλευρά. Αντίθετα, εξηγείτε πώς αισθάνεστε για αυτό που συνέβη, κάτι που σας βοηθά να αποφύγετε να ακούγεστε παθητικό-επιθετικοί ή ανταγωνιστικοί.

11. «Αισθάνομαι έτσι για...»

Όταν είστε συναισθηματικά έξυπνοι, συνδέεστε με τα συναισθήματά σας όπως συμβαίνουν, τη στιγμή.

Αυτός ο τύπος αυτογνωσίας σάς επιτρέπει να μοιράζεστε καλύτερα τα δικά σας συναισθήματα και εντυπώσεις με άλλους ανθρώπους, κάτι που τους κάνει να νιώθουν πιο κοντά σας και τους ενθαρρύνουν να κάνουν το ίδιο.

12. «Συγγνώμη»

Η ύπαρξη μιας υγιούς δόσης ταπεινότητας είναι σύνηθες φαινόμενο μεταξύ των ατόμων με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Μην φοβάστε να πείτε «συγγνώμη».

Όταν κάνετε ένα λάθος, παραδεχτείτε το και ζητήστε ειλικρινά συγγνώμη σε όποιον το αξίζει.

13. «Ευχαριστώ!»

Μην ξεχνάτε αυτές τη «μαγική λέξη» που σας έμαθαν όταν ήσασταν παιδιά. Τα «παρακαλώ», «ευχαριστώ» και «καλώς ήλθατε» εκτιμώνται πάντα.

Η κοινή ευγένεια, δυστυχώς, δεν είναι τόσο συνηθισμένη στις μέρες μας, σύμφωνα με μελέτες . Το να είσαι ευγενικός δεν είναι μόνο ένα σημάδι υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης, είναι επίσης ένας τρόπος να δείχνεις σεβασμό στους άλλους, κάτι που τους κάνει να σε εκτιμούν περισσότερο.