ΥΓΕΙΑ

Γλοίωμα εγκεφάλου: Διάγνωση και διαχείριση ενός τύπου καρκίνου με «ύπουλα» συμπτώματα

εγκέφαλος
Τα γλοιώματα αποτελούν πρωτοπαθείς όγκους του εγκεφάλου
AP

Για τρίτη φορά διοργανώνεται στην Ελλάδα το διεθνές εφαρμοσμένο φροντιστήριο για τη διάγνωση και διαχείριση των ασθενών με γλοίωμα εγκεφάλου. 

Η Νευροχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Ελληνική Νευροχειρουργική Εταιρεία διοργανώνουν στην Αθήνα το Διεθνές Εφαρμοσμένο Φροντιστήριο για τη διάγνωση και διαχείριση των ασθενών με Γλοίωμα Intracranial Glioma Workshop. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, διοργανώνεται την Παρασκευή 26 Μαΐου στις 18:00 το απόγευμα, εκδήλωση ενημέρωσης κοινού με ελεύθερη είσοδο, στο ξενοδοχείο Royal Olympic, για την ευαισθητοποίηση και περαιτέρω ενημέρωση για την ασθένεια αυτή.

Όπως εξηγεί ο Καθηγητής Νευροχειρουργικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Φουντάς, «τα γλοιώματα αποτελούν πρωτοπαθείς όγκους του εγκεφάλου με συχνότητα εμφάνισης περίπου 1,5% του γενικού πληθυσμού. Είναι η 12η αιτία θανάτου, συνεπώς θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι αποτελούν σπάνιους όγκους χωρίς ιδιαίτερη κλινική σημασία. Δυστυχώς όμως, η κλινική τους εμφάνιση, η δραματική συμπτωματολογία τους και η δυσμενής πρόγνωσή τους στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, καθιστούν τα γλοιώματα μια παθολογική οντότητα με τεράστιες κοινωνικο-οικονομικές προεκτάσεις και συνέπειες. Η ενημέρωση και εκπαίδευση στις τελευταίες απαρτιωμένες διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές όσων ασχολούνται με οποιοδήποτε τρόπο με την αντιμετώπιση των ασθενών με γλοίωμα αποτελεί επιτακτική ανάγκη, μιας και το γλοίωμα εισέρχεται με πολύ γενικά και συχνά ανάξια προσοχής συμπτώματα στη ζωή, ενός κατά τα άλλα υγιούς ανθρώπου».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), της Νευροχειρουργικής Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SouthEast Europe Neurosurgical Society - SeENS) και της Ένωσης Νευροχειρουργών Μεσογείου (Mediterranean Association of Neurological Surgeons - MANS). Έχει επίσης ενσωματωθεί στο International Program Approval της American Association of Neurological Surgeons (AANS). Έχει ως σκοπό να καλύψει κάθε πτυχή των γλοιωμάτων, από τη γενετική τους ανάλυση, έως τις πλέον προχωρημένες χειρουργικές τεχνικές για την αντιμετώπισή τους, καθώς και τη συμπληρωτική θεραπεία τους. Σκοπεύει επίσης στην ενδελεχή παρουσίαση των μεθόδων της μετέπειτα παρακολούθησης και υποστήριξης των ασθενών με γλοίωμα.

Στο επιστημονικό πρόγραμμα συμμετέχουν κορυφαίες, διεθνώς καταξιωμένες προσωπικότητες στον τομέα της νευρο-ογκολογίας από το εξωτερικό και την Ελλάδα, οι οποίοι θα μεταδώσουν την πολύτιμη εμπειρία τους στη διάγνωση, θεραπεία και μακροπρόθεσμη παρακολούθηση των ασθενών με γλοίωμα.