ΥΓΕΙΑ

Ελλείψεις σκευασμάτων για τον διαβήτη - Τι εξετάζει η Κοτανίδου

Αναστασία Κοτανίδου
Η Αναστασία Κοτανίδου
INTIME NEWS/ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ

Υπέρμετρη αύξηση στη συνταγογράφηση - Πώς θα αποκλειστούν όσοι «βαφτίζονται» διαβητικοί για να χάσουν βάρος

Συνάντηση με την υπουργό Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, είχε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) για το θέμα της έλλειψης φαρμακευτικών σκευασμάτων για τον Διαβήτη τύπου 2.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή (16/06/2023), συμμετείχαν η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ, Παναγιώτα Λίτσα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), Ιωάννης Σωτηρίου και η Διευθύντρια του γραφείου της Υπουργού, Λίλιαν Βιλδιρίδη, ενώ από πλευράς ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έλαβαν μέρος ο Πρόεδρός της Χρήστος Δαραμήλας, η Αντιπρόεδρος Α’ Γκόλφω Γεμιστού και η Γενική Γραμματέας, Μαρία Τριανταφύλλου.

Οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 βρίσκονται αντιμέτωποι με τις σοβαρές συνέπειες της κατάστασης που διαμόρφωσαν οι ελλείψεις σε συγκεκριμένα ενέσιμα σκευάσματα. Ο Χρήστος Δαραμήλας ζήτησε δραστικές λύσεις από την υπηρεσιακή Υπουργό και πρότεινε τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου προκειμένου τα ήδη υπάρχοντα σκευάσματα καθώς και όσα αναμένεται να διατεθούν στην αγορά από το ΙΦΕΤ, μετά την έγκριση για τη διάθεσή τους από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), να φτάσουν στα χέρια των πασχόντων από Διαβήτη που τα έχουν πραγματικά ανάγκη για τη διαχείριση της πάθησής τους.

Τόνισε επιπλέον, ότι στη δύσκολη αυτή προσπάθεια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα που υπάρχουν στην ΗΔΙΚΑ και στο Κέντρο Μηχανογραφικής Επεξεργασίας Συνταγών Φαρμάκων (ΚΜΕΣ) του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να υπάρξει μία πρώτη, κατά το δυνατόν, ακριβής εκτίμηση των πασχόντων που λαμβάνουν αυτά τα σκευάσματα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της πάθησής τους, αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο από τη συνταγογράφηση όλους όσοι «βαφτίστηκαν» διαβητικοί και απέκτησαν πρόσβαση στα συγκεκριμένα σκευάσματα, στερώντας τα από τους ανθρώπους που τους είναι πραγματικά απαραίτητα για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του Διαβήτη τους.

Από την πλευρά της, η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε ότι ο Οργανισμός έχει διαπιστώσει υπέρμετρη αύξηση τόσο στη συνταγογράφηση, όσο και στις ποσότητες των συνταγογραφούμενων ενέσιμων σκευασμάτων και εδώ και δύο μήνες πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους, με σκοπό να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και αναστάτωση στους πάσχοντες. Ταυτόχρονα ενημέρωσε την Υπουργό ότι ήδη από πλευράς ΕΟΠΥΥ έχουν αποσταλεί συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν υιοθέτηση κριτηρίων, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο συνταγογράφησης σε ανθρώπους που λαμβάνουν τα συγκεκριμένα ενέσιμα φάρμακα χωρίς να είναι πάσχοντες.

Τέλος, η κυρία Κοτανίδου αναγνώρισε τη σοβαρότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και δεσμεύτηκε πως θα εξετάσει το θέμα και τις προτάσεις όλων των φορέων, προς την κατεύθυνση και της αυστηροποίησης της συνταγογράφησης και διάθεσης των φαρμάκων. Στόχος είναι να δοθεί το συντομότερο δυνατόν λύση και οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις απαιτούμενες για την αγωγή τους ποσότητες των ενέσιμων σκευασμάτων που αυτήν τη χρονικά στιγμή, τυγχάνει να υπάρχουν στη χώρα μας και να παραμένουν αδιάθετα.