ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Νέο σύμπτωμα long Covid - Τι είναι η ακροκυάνωση

COVID-19
Το σύνδρομο long Covid περιλαμβάνει συμπτώματα και επιπλοκές που εμμένουν ή εμφανίζονται 4 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη με SARS-COV-2
AP

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Λιντς, διαπίστωσαν ένα νέο, σπάνιο σύμπτωμα του συνδρόμου long Covid, το οποίο ακολουθεί μετά από νόσηση με κορονοϊό

Μελέτη επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Λιντς στη Βρετανία, προσθέτει ένα νέο σύμπτωμα στη λίστα των συνεπειών του συνδρόμου long Covid. Το σύνδρομο long Covid περιλαμβάνει συμπτώματα και επιπλοκές που εμμένουν ή εμφανίζονται τέσσερις εβδομάδες μετά τη λοίμωξη με SARS-COV-2.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεπερνούν μέσα σε μερικές ημέρες ή λίγες εβδομάδες τα συμπτώματα της νόσου covid-19. Τα εμμένοντα όμως προβλήματα, που διαρκούν για μήνες, υποδεικνύουν την παρουσία του συνδρόμου long Covid. Μέχρι σήμερα, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα ήταν η κόπωση, η απώλεια οσμής, η δύσπνοια, ο μυικός πόνος ή ακόμα και προβλήματα μνήμης, αϋπνία, ταχυκαρδία, ζαλάδα, πόνος στις αρθρώσεις, κατάθλιψη. Στα πιο σπάνια, έρχεται να προστεθεί η ακροκυάνωση.

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, ένας 33χρονος ασθενής από τη Βρετανία, υπέφερε για διάστημα έξι μηνών από «ξαφνικό μελάνιασμα» των ποδιών του. Όταν στεκόταν όρθιος, ένιωθε σταδιακά τα πόδια του να γίνονται πιο βαριά, αισθανόταν «μυρμήγκιασμα, φαγούρα» και μελάνιαζαν. Μόλις ξάπλωνε, το μελάνιασμα εξαφανιζόταν.

Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως ακροκυάνωση. Στον πρωτοπαθή τύπο της, οφείλεται πιθανώς σε αγγειακή δυσλειτουργία. Συνήθως εμφανίζεται στα χέρια, μετά από έκθεση σε ψύχος. Ο δευτεροπαθής τύπος συσχετίζεται με διάφορα νοσήματα, μεταξύ των οποίων καρδιαγγειακά, λοιμώξεις, αιματολογικά νοσήματα, πνευμονικά νοσήματα κ.α.

Όταν ο ασθενής απευθύνθηκε σε εξειδικευμένο τμήμα για long Covid, διαπιστώθηκε η συσχέτιση με τον κορονοϊό. «Ήταν μια ξεκάθαρη περίπτωση ακροκυάνωσης σε έναν ασθενή που δεν είχε ποτέ τέτοιο πρόβλημα, πριν από τη νόσηση από κορονοϊό» δήλωσε ο Dr Manoj Sivan, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

«Οι ασθενείς με ακροκυάνωση, μπορεί να μην γνωρίζουν ότι ίσως είναι σύμπτωμα long Covid και δυσαυτονομίας και να ανησυχούν. Επίσης, οι γιατροί ίσως δεν γνωρίζουν τη συσχέτιση μεταξύ ακροκυάνωσης και long Covid» πρόσθεσε.

«Θα πρέπει να αυξήσουμε την επαγρύπνηση για περιστατικά δυσαυτονομίας (δυσλειτουργίας του νευρικού συστήματος) κατά το σύνδρομο long Covid, ώστε οι γιατροί να επιλέγουν την κατάλληλη θεραπεία για τους ασθενείς» σημείωσε, τέλος, ο Dr Manoj Sivan.

(Πηγή: Independent.co.uk)