ΥΓΕΙΑ

Υπουργείο Υγείας: Εξειδικευμένες μονάδες εγκεφαλικών σε όλες τις περιφέρειες της χώρας

νοσοκομείο
Το κόστος ενδονοσοκομειακής νοσηλείας για τα εγκεφαλικά ανέρχεται σε 206.625.000 ευρώ
INTIME NEWS

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια περιλαμβάνει τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου 17 Μονάδων Εγκεφαλικών.

Έτοιμο έχει το υπουργείο Υγείας το σχέδιο για τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου 17 εξειδικευμένων μονάδων εγκεφαλικών, με στόχο να μειωθούν οι θάνατοι από εγκεφαλικά, οι αναπηρίες αλλά και οι νοσηλείες ασθενών σε κέντρα αποκατάστασης. Οι μονάδες γεωγραφικά θα καλύπτουν όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας και κάθε μονάδα θα διαθέτει 6 κλίνες.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Αυγούστου, είχε σύσκεψη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, με τη συμμετοχή της Διοίκησης, του Προέδρου της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και Διευθυντών Πανεπιστημιακών Κλινικών, με θέμα τη δημιουργία δικτύου μονάδων αυξημένης φροντίδας για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Στην Αθήνα λειτουργεί ήδη Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων με τη συνεργασία τριών νοσοκομείων.

εγκεφαλικά αποτελούν τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου και την πιο συχνή αιτία αναπηρίας παγκοσμίως προξενώντας μια συνεχώς αυξανόμενη επιβάρυνση στους Έλληνες πολίτες (57.000 εγκεφαλικά/έτος). Ένας στους έξι συνανθρώπους μας κινδυνεύει να υποστεί εγκεφαλικό κάποια στιγμή στη ζωή του.

Η χώρα μας παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας και υπολειμματικής αναπηρίας μετά από εγκεφαλικό στην Ευρώπη, με 11.300 θανατηφόρα εγκεφαλικά ανά έτος και 14.000 εγκεφαλικά με υπολειμματική αναπηρία ανά έτος. Το κόστος που σχετίζεται με το εγκεφαλικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυξηθεί στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και οι εκτιμήσεις προβλέπουν αύξηση της επίπτωσης (κατά 34%) και του κόστους των εγκεφαλικών (κατά 44%) έως το 2040 λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Στην Ελλάδα, το κόστος ενδονοσοκομειακής νοσηλείας ανέρχεται σε 206.625.000 ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί.

Μεγάλο μέρος αυτών των επιπτώσεων μπορεί να ελαττωθεί με κατάλληλες επενδύσεις και οργάνωση των υπηρεσιών υγείας για τη βελτιστοποίηση της πρόληψης, θεραπείας, υποστήριξης και φροντίδας των ασθενών με εγκεφαλικό. Οι μονάδες εγκεφαλικών αποτελούν τμήματα αυξημένης φροντίδας του Νοσοκομείου που νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με εγκεφαλικό και παρέχουν 24ώρη ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και αυξημένες δυνατότητες παρακολούθησης (Monitoring), διαγνωστικών εξετάσεων, και θεραπευτικής παρέμβασης.

Με βάση το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τα Εγκεφαλικά, το οποίο έχει υιοθετηθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συστήνεται το 90% των ασθενών με εγκεφαλικό να λαμβάνουν περίθαλψη σε ειδικές μονάδες εγκεφαλικών. Οι μονάδες εγκεφαλικών έχουν αποδείξει σε κάθε σύστημα υγείας όπου εφαρμόστηκαν την ικανότητά τους να ελαττώνουν τη θνησιμότητα, να αυξάνουν την ανεξαρτησία μετά το εγκεφαλικό και τελικά να μετριάζουν το συναισθηματικό και οικονομικό κόστος για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Σχετικές ειδήσεις