ΥΓΕΙΑ

Ευρωπαϊκή ενίσχυση για τη μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία - Τα επόμενα νομοθετικά βήματα

Δημήτρης Βαρτζόπουλος
Ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος
INTIME NEWS

Τον Εκτελεστικό Οργανισμό για την Υγεία και την Ψηφιοποίηση (HaDEA), επισκέφθηκε στις Βρυξέλλες ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Πρόκειται για τον εκτελεστικό βραχίονα της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Υφυπουργός, αρμόδιος για την ψυχική υγεία, κ. Βαρτζόπουλος συναντήθηκε με τη διευθύντρια του Οργανισμού, Marina Zanchi, και τους επικεφαλής των Τμημάτων. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, συζητήθηκαν οι δυνατότητες για απευθείας χρηματοδότηση, προμήθεια υπηρεσιών, εκπαιδευτικές δράσεις και μεταφορά βέλτιστων πρακτικών για την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου στον τομέα της Ψυχικής Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας θέλει να ολοκληρώσει την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στη χώρα μας, προχωρώντας σε νομοθετικές παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα. Με επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία, 25 χρόνια από την ψήφιση του προηγούμενου νόμου για την ψυχική υγεία, θα μετεξελιχθούν οι οργανισμοί των ψυχιατρικών νοσοκομείων σε δίκτυα υπηρεσιών ψυχικής υγείας, στα οποία θα ενταχθούν όλες οι σχετικές πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δομές. Σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια θα δημιουργηθούν Κοινοτικά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας υπό ενιαία υπηρεσιακή και επιστημονική Διοίκηση.

Επίσης, το υπουργείο Υγείας θα προωθήσει ρυθμίσεις σχετικές με τα δικαιώματα των πασχόντων από άνοια και των φροντιστών τους. Παράλληλα, έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται οριζόντιες δράσεις και προγράμματα για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας των πολιτών και για την αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων απότοκων των κρίσεων δημόσιας υγείας και των φυσικών καταστροφών συνεπεία της κλιματικής κρίσης.

Τέλος, επιχειρούνται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την εργασιακή ένταξη ατόμων με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα για τη διασφάλιση του εργασιακού δικαιώματος, αλλά και για την ψυχοκοινωνική ένταξη συνανθρώπων μας που το έχουν ανάγκη.

Σχετικές ειδήσεις