ΥΓΕΙΑ

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ανακοίνωσε τη δημιουργία Κέντρων Αναφοράς Τραύματος σε όλη τη χώρα

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ανακοίνωσε τη δημιουργία Κέντρων Αναφοράς Τραύματος σε όλη τη χώρα
ΕΡΤ

Στη Θεσσαλονίκη και το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απ' όπου ανακοίνωσε τη δημιουργία Κέντρων Αναφοράς Τραύματος σε όλη τη χώρα

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε σήμερα Σάββατο 21 Οκτωβρίου, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός απηύθυνε χαιρετισμό στην Ημερίδα Τραύματος Thessaloniki Mini Trauma Conference, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου. Ο Υπουργός Υγείας, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο, ανακοίνωσε ότι γίνεται συστηματική προσπάθεια μέχρι το τέλος του 2023 να ψηφιστεί ο νέος νόμος για το τραύμα ώστε να δημιουργηθούν Κέντρα Αναφοράς Τραύματος σε όλη τη χώρα που θα βελτιώσουν τη φροντίδα και την αύξηση της επιβίωσης των τραυματιών.

«Θα θεσμοθετήσουμε όλες εκείνες τις διαδικασίες και προϋποθέσεις προκειμένου, σε συνδυασμό και με την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει 6-7 βάσεις ελικοπτέρων για διάσωση, να υπάρξει επιτέλους σύστημα για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του τραύματος», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας. Ο κύριος Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο αυτό, σε περίπου 90 νοσοκομεία, όπου υλοποιούνται παρεμβάσεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, δημιουργούνται και χώροι αναζωογόνησης. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο που βάζει το θεμέλιο για τη λειτουργία δικτύου 17 Ειδικών Μονάδων Αναφοράς για την Αντιμετώπιση των Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων. Επιπλέον, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι η βούληση του Υπουργείου για τη δημιουργία Εθνικού Συστήματος Τραύματος είναι δεδομένη και ο ίδιος είναι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα της ημερίδας της Ελληνικής Εταιρείας Τραύματος & Επείγουσας Χειρουργικής θα είναι ιδιαίτερα παραγωγικό και χρήσιμο για όλους.

Σε γραπτό χαιρετισμό του ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι, παράλληλα με τη δημιουργία των Κέντρων Τραύματος, ανακαινίζονται ή δημιουργούνται στα νοσοκομεία ΤΕΠ με χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα ακολουθήσει μετεκπαίδευση ιατρών στη χειρουργική τραύματος με πόρους και οργανωτική στήριξη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Μιχάλης Καραβιώτης επισήμανε ότι «για να επιτευχθεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση του τραύματος είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μία αλυσίδα προστασίας γύρω από τον τραυματία – ασθενή και ο κάθε κρίκος της, ανεξαρτήτως ειδικότητας έχει τον δικό του ουσιαστικό ρόλο. Στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου υπάρχει ήδη αυτή η προστατευτική αλυσίδα που είναι το εκπαιδευμένο προσωπικό μας αλλά και οι απαιτούμενες κτιριακές υποδομές, όπως πρόσφατα αναδιαρρυθμισμένο και οργανωμένο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ελικοδρόμιο και πλήρως ανεπτυγμένος χειρουργικός τομέας».

Το Γ.Ν. Παπαγεωργίου δεν επιλέχθηκε τυχαία για τη φιλοξενία της ημερίδας, καθώς το Νοσοκομείο έχει συμπεριληφθεί στην πρόταση της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για την Οργάνωση Διαχείρισης Τραύματος ως ένα από τα Πιλοτικά Κέντρα Τραύματος Επιπέδου I.

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος συμμετείχαν σε υπηρεσιακή σύσκεψη με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, παρουσία του Διοικητή της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτη Μπογιατζίδη, της Εκπροσώπου του Ιδρύματος Παπαγεωργίου Ζωής – Ψαρρά Παπαγεωργίου, του Γενικού Διευθυντή Κωνσταντίνου Εμμανουηλίδη, του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας Ιωάννη Στυλιάδη και του Εκπροσώπου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστου Μήττα.

Πηγή: ΕΡΤ