ΥΓΕΙΑ

Προσωπικός γιατρός: Αντίθετοι οι παθολόγοι με τις εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας

προσωπικός γιατρός
Η ένωση των παθολόγων ζητά την απόσυρση της πρότασης
INTIME NEWS

«Πυροτέχνημα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας» χαρακτηρίζει η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος, τις ανακοινώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, για τους προσωπικούς γιατρούς υποχρεωτικής θητείας, που αντικαθιστά την υπηρεσία υπαίθρου.   

Η ένωση των παθολόγων δηλώνει αντίθετη με την προωθούμενη από το υπουργείο Υγείας μεταρρύθμιση, τονίζοντας ότι θα προκύψουν κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών και χαρακτηρίζει «κακής έμπνευσης» τα κίνητρα που ανακοινώθηκαν για την αύξηση του αριθμού των παθολόγων και των γενικών γιατρών.

«Ποιοι λαμπροί νόες επιχειρούν να τοποθετήσουν ιατρούς με μηδενική κλινική εμπειρία ως προσωπικούς στη θέση αγροτικών ιατρών, ενώ οι παθολόγοι έχουν πέντε χρόνια κλινική άσκηση στην Παθολογία, όπως και οι παιδίατροι στην Παιδιατρική και οι γενικοί γιατροί πλέον ένα χρόνο στην Παθολογία και τρεις μήνες στην Παιδιατρική και συνολικά πέντε χρόνια με τα υπόλοιπα γνωστικά τους αντικείμενα. Με την κατάληψη αυτών των θέσεων από ανειδίκευτους ιατρούς, θα προκύψουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών, η οποία κατά τη γνώμη μας θα βρίσκεται σε συνεχή απειλή» αναφέρει η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος.

Όσο για τα κίνητρα, σχολιάζει: «Το ευφυολόγημα της εφάπαξ χορήγησης 40 – 50.000 ευρώ για την επιλογή της ειδικότητας του παθολόγου είναι ένα κακής έμπνευσης κίνητρο. Προτιμότερο είναι να βρεθεί λύση για την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με ανθρώπινες συνθήκες για γιατρούς και ασθενείς και αντί υποσχέσεων για ποσά, που δεν πρόκειται ποτέ να δώσει για τον επαναπατρισμό ιατρών, ας φροντίσει για τις σωστές αμοιβές σε όλες τις βαθμίδες υγείας».

Η ένωση των παθολόγων απαιτεί την απόσυρση «όλων αυτών των προτάσεων οι οποίες εκ των προτέρων δυναμιτίζουν το κλίμα» και αναμένει την αντίδραση άλλων φορέων αλλά και οργανώσεων ασθενών. Πάντως, δηλώνει παρούσα σε οποιοδήποτε
συζήτηση με το υπουργείο Υγείας για την λύση των παραπάνω προβλημάτων.

Σχετικές ειδήσεις