ΥΓΕΙΑ

Γιαννάκος: Το «αδιαχώρητο» στα πνευμονολογικά και παθολογικά ιατρεία - Γέμισαν οι κλινικές

ευαγγελισμός
Η αύξηση στα Επείγοντα ξεπερνάει το 30%
INTIME NEWS

«Ασφυξία» επικρατεί στις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές των νοσοκομείων, λόγω αυξημένων περιστατικών γρίπης και άλλων ιώσεων του αναπνευστικού, σε συνδυασμό με την άνοδο των κρουσμάτων κορονοϊού

Μεγάλη είναι η αύξηση των νοσηλειών λόγω Covid-19 αλλά και των άλλων λοιμώξεων και ιώσεων του αναπνευστικού, με τη διαχείρισή τους να καθίσταται δυσχερής εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού στα νοσοκομεία. Αυτή την εικόνα παρουσιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, «τα νοσοκομεία πιέζονται πάρα πολύ τις τελευταίες ημέρες από τους ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα λόγω μεγάλης έξαρσης των ιώσεων. Στα επείγοντα επικρατεί το αδιαχώρητο από ασθενείς με ιώσεις. Πλην των ασθενών με κορονοϊό που στην πλειονότητα εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία, έχουμε μεγάλη αύξηση των ασθενών με γρίπη και άλλες ιώσεις. Στα επείγοντα στις τελευταίες εφημερίες επικρατεί το αδιαχώρητο στα πνευμονολογικά και παθολογικά ιατρεία. Η αύξηση ξεπερνάει το 30%».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων τονίζει ότι είναι εμφανής η έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης. «Τις αργίες, σαββατοκύριακα, νύχτες, η πρωτοβάθμια κατεβάζει ρολά και ο θεσμός του προσωπικού γιατρού έχει αποτύχει». Έτσι, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Εκεί, όμως, η ταλαιπωρία των ασθενών είναι απίστευτη, συνεχίζει ο κ. Γιαννάκος. «Ξεπερνάει σε πολλές περιπτώσεις τις 8 ώρες η αναμονή για εξέταση στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία των εφημερευόντων νοσοκομείων. Οι νοσοκομειακές ανεπτυγμένες παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές γέμισαν. Δεν φθάνουν τα κρεβάτια να καλύψουν τους ασθενείς που τελικά εισάγονται. Τα νοσοκομεία αναγκάζονται και προσαρμόζουν τη λειτουργία. Οι παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές γεμίζουν και οι ασθενείς με ιώσεις νοσηλεύονται στη διασπορά, δηλαδή σε κλινικές άλλων παθήσεων. Έτσι παθολογικά περιστατικά νοσηλεύονται σε επεμβατικές κλινικές. Επειδή υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης διαμορφώνονται αντίστοιχα οι θάλαμοι νοσηλείας. Ό,τι και μέτρα να εφαρμόζονται, οι νοσηλείες ασθενών με παθολογικά προβλήματα σε επεμβατικές κλινικές αυξάνουν το δείκτη νοσοκομειακών λοιμώξεων που ούτως ή άλλως κατέχουμε το ευρωπαϊκό αρνητικό ρεκόρ» αναφέρει.

Ενδεικτικά της αύξησης των εισαγωγών, είναι τα στοιχεία που παραθέτει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ:

«Στο νοσοκομείο της Νίκαιας χθες εισήχθησαν 80 ασθενείς με παθολογικά, πνευμονολογικά προβλήματα από περίπου 45 πριν ένα μήνα.

Στον Ευαγγελισμό, στην εφημερία το επισκέπτονται πάνω από 1.000 ασθενείς. Εισάγονται 80- 90 ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα.

Στο Αττικό στην τελευταία εφημερία 5/1/2024 εισήχθησαν 118 ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα ενώ στις 20/12/2023 εισήχθησαν 86 ασθενείς.

Στο Σισμανόγκλειο στις τελευταίες εφημερίες εξετάζονται 90 με 100 ασθενείς με παθολογικά προβλήματα και εισάγονται 30 με 35 ασθενείς. Πριν ένα μήνα εξετάζονταν 80 ασθενείς με παθολογικά προβλήματα και είχαμε λιγότερες των 10 εισαγωγών.

Το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης είναι πρωταθλητής συνολικά σε εξεταζόμενους ασθενείς στα ΤΕΠ. Ξεπερνάει τους 1.200 καθώς επίσης πρωταθλητής εισαγωγών ασθενών με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα περί τους 120».

Σχετικές ειδήσεις