ΥΓΕΙΑ

Κουτσούμπας: Αναγκαία η αναβάθμιση της ψυχικής υγείας και όχι η διάλυσή της

Δημήτρης Κουτσούμπας
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας
INTIME NEWS

Με τη διοίκηση και το σωματείο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής στο Δαφνί, συναντήθηκε τη Δευτέρα (15/01/2024) ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Να μην καταθέσει το σχέδιο νόμου για την ψυχική υγεία, κάλεσε την κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την επίσκεψή του στο ΨΝΑ-Δαφνί. Όπως τόνισε, το νομοσχέδιο είναι σε αντιδραστική κατεύθυνση, καθώς θεωρεί την ψυχική υγεία «κόστος» για το κράτος, την ώρα μάλιστα που έχουν αυξηθεί τα περιστατικά. Επισήμανε ότι το ΚΚΕ αντιπαλεύει τη διάλυση των υπηρεσιών της δημόσιας ψυχικής υγείας, το κλείσιμο ειδικών ψυχιατρικών μονάδων, την κατάργηση των θεραπευτικών προγραμμάτων, την ιδιωτικοποίηση των εξαρτήσεων γιατί θα επιδεινώσουν τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν.

Η διοίκητρια του ψυχιατρικού νοσοκομείου Δέσποινα Τσαγδή ενημέρωσε τον κ. Κουτσούμπα για την κατάσταση της δομής, επισημαίνοντας ως μείζον πρόβλημα την έλλειψη προσωπικού.

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων Στ. Καλαρύτης, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα προβλήματα του νοσοκομείου με κυρίαρχο τις τεράστιες ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και τεχνικού προσωπικού. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον περασμένο χρόνο, το νοσοκομείο δέχτηκε 80.000 ασθενείς ενά εργάζονται μόλις 48 γιατροί. Ο οργανισμός του είναι απαρχαιωμένος και υπολείπεται κατά 50 με 60% των αναγκών σε προσωπικό σήμερα. Επισημάνθηκαν, επίσης, ως σημαντικά προβλήματα η διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των προσλήψεων μέσω ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) μεγάλων σε ηλικία αλλά κυρίως άσχετων με το αντικείμενο εργαζομένων σε θέσεις που απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς και η παράδοση τομέων σε ιδιώτες.

Τέλος, ο γγ του ΚΚΕ τόνισε ότι σήμερα είναι αναγκαία η αναβάθμιση της ψυχικής υγείας και όχι η διάλυσή της. «Σήμερα αυτό που χρειάζεται είναι η αναβάθμιση της ψυχικής υγείας, η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, η πρόσληψη πολλών γιατρών και νοσηλευτών που είναι απαραίτητη σε ένα από τα μεγαλύτερα, ίσως, νοσοκομεία της χώρας, αλλά και της Ευρώπης. Αυτά τα ζητήματα πρέπει να μπουν στο επίκεντρο της πάλης γιατί χρειάζεται ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας ψυχιατρικής-ψυχικής υγείας».

Αναφέροντας χαρακτηριστικά, τον στίχο «το πιο σπουδαίο είναι η ψυχή σου, δικέ μου» από το τραγούδι των Χ. και Π. Κατσιμίχα, ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «η ψυχική υγεία αφορά όλο τον ελληνικό λαό και την ελληνική νεολαία. Αυτά πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα, αυτά πρέπει, κατά την άποψή μας, να συζητιούνται στην ελληνική κοινωνία, να αναδεικνύονται από τα ΜΜΕ μαζί με άλλα προβλήματα των εργαζομένων και του λαού μας και όχι να αποπροσανατολιζόμαστε μόνο με μονοθεματικές συζητήσεις για ορισμένα ζητήματα που δυστυχώς στις μέρες μας το βλέπουμε κι αυτό. Την ώρα που είναι απαραίτητο, βεβαίως, όλα να συζητηθούν και να μπουν στο τραπέζι και να γίνουν νομοθετήματα και να επιλυθούν ζητήματα, αλλά σε σωστή κατεύθυνση. Αλλά δεν πρέπει να θάβονται τα ουσιαστικά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και ένα από αυτά είναι η ψυχική υγεία και η ενίσχυσή της».

Σχετικές ειδήσεις